Eolienele din Dobrogea vor schimba regulile în transportul de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de curent electric ar putea fi prea mare faţă de capacitatea reţelei, avertizează specialiştii, într-o conferinţă „Forbes“.

Puterea maximă instalată ce ar putea fi obţinută numai din turbinele eoliene instalate în Dobrogea este estimată la 8.000 de megawaţi (MW), în timp ce capacitatea totală de transport pentru acest gen de energie este de numai 4.000 MW. În plus, din Dobrogea nu se poate exporta energie către sud (Bulgaria), est (Marea Neagră) sau nord (Republica Moldova ori Ucraina), astfel că producătorilor de acolo le mai rămâne doar varianta livrării către România, o ţară care şi aşa este suprasaturată.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care dinspre Dobrogea spre România există doar câteva „sârme" care trec Dunărea cu energie electrică. Acest semnal de alarmă a fost tras de directorul pentru Energie şi Resurse din cadrul companiei de consultanţă Deloitte, care a participat la conferinţa „Cât este mit şi cât este realitate în ideea că energiile regenerabile reprezintă una dintre cele mai profitabile investiţii în criză", organizată de revista „Forbes".

Transelectrica, sub presiune

„Dobrogea devine o «zonă fierbinte» pentru Transelectrica. Operatorul de transport era deja sub o presiune intensă pentru întărirea reţelei pentru a permite racordarea sigură a încă două grupuri nucleare la CNE Cernavodă. Realizarea unei linii de transport peste Dunăre este deja o provocare de natură tehnică, după rezolvarea provocărilor de natură juridică legate de securizarea terenurilor necesare şi de autorizarea unei asemenea investiţii. Desigur, se impune depăşirea provocărilor financiare legate de o asemenea investiţie pentru o societate listată la bursă şi controlată de stat", a arătat, într-un studiu, consultantul Deloitte. 

4.000 Megawaţi este capacitatea totală de transport pentru energia provenită din surse eoliene în România.

INFO
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite