EnviTec Biogas vrea să construiască prima centrală pe biogaz din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul german EnviTec Biogas are în plan construirea unei centrale pe biogaz la Arad, care va deveni prima de acest tip din România, pentru care va investi până la cinci milioane de euro, a declarat Jorg Fischer, director financiar al companiei, într-o discuţie cu reprezentanţii presei din România, la summitul “Viitorul energiei alternative” organizat de General Electric la Salzbergen, Germania.

Acesta a arătat că, pentru concretizarea proiectului, are nevoie de un parteneriat cu o fermă mare de animale, de unde va proveni resursa pentru producerea de energie. „Sistemul de certificate verzi pentru promovarea producţiei de energie regenerabilă este atractiv, la fel şi agricultura românească”, a explicat Fischer interesul pentru România al companiei pe care o reprezintă.

Compania a înfiinţat o subsidiară în România încă de acum doi ani, însă nu a fost demarat niciun proiect până în prezent. „Criza financiară a făcut foarte dificil procesul de obţinere a finanţării pentru clienţii noştri. Deşi am avut discuţii avansate cu o companie românească, aceşti clienţi s-au retras din proiect”, spune oficialul EnviTec Biogas, refuzând să precizeze numele companiei. Întrebat dacă este vorba de Smithfield, care deţine ferme de animale şi în judeţul Arad, Fischer a râs, spunând: "Am auzit de ei. Sunt o companie americană".

Potrivit acestuia, tehnologia pe care compania o oferă are o capacitate între 0,5 MW şi un MW. „Pentru 0,5 MW, investiţia necesară este de 2 - 2,5 milioane de euro, iar, pentru un MW, de până la cinci milioane de euro, în funcţie de amplasamentul centralei. Putem instala oricare din variante în România”, a mai spus Fischer.

Managerul a mai arătat că, pentru o centrală de 0,5 MW, construcţia durează circa şase luni, după care sunt necesare 3-4 luni pentru teste. În opinia sa, o centrală pe biogaz este mai avantajoasă decât una eoliană, întrucât funcţionează circa 8.000 de ore pe an, adică 90% din acestă perioadă, în timp ce o centrală eoliană este funcţională maximum 2.000 de ore pe an.

EnviTec Biogas este un grup german care activează în acest domeniu atât ca producător de energie, cât şi ca furnizor de echipamente. Compania construieşte în Germania, la Güstrow, cea mai mare centrală din lume pe bază de biogaz, cu o capacitate de 22 MW. Grupul este prezent în mai mult de 15 ţări europene, Coreea de Sud şi India.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite