Entuziasmul aderării umflă cotaţiile acţiunilor de la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare au crescut în medie cu aproape 9%

celor mai lichide companii, monitorizate de indicele BET, au urcat în medie cu 4,96%, iar titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au apreciat cu 8,61%.
Analiştii din piaţa de capital pun această evoluţie pe seama entuziasmului investitorilor ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană. "Creşterea de astăzi nu poate fi decât rezultatul unui entuziasm sporit al investitorilor la Bursă. Eu cel puţin mă aşteptam la corecţii în primele şedinţe, ţinând cont de evoluţia pieţelor din ţările care au aderat la UE în 2004", a declarat, pentru Adevărul, Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii la SAI Swiss Capital Asset Management. La rândul său, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest, este de părere că aprecierile generalizate înregistrate ieri în ringul bursier nu au la bază cauze de natură fundamentală. "Este vorba despre anticipările investitorilor privind evoluţia acţiunilor în luna ianuarie, având în vedere evoluţiile din anii trecuţi", spune Panait.
Câştigurile obţinute ieri pe SIF3 - peste dobânda bancară
Cu toate acestea, creşterile au depăşit estimările analiştilor, dar şi evoluţiile din prima şedinţă a anului trecut. Astfel, în urmă cu un an, indicele BET înregistra o creştere de numai 3,5%, iar BET-FI de 6,22%.
Cele mai vânate ieri de către investitori au fost acţiunile SIF. Pe fondul presiunii ridicate la cumpărare, cotaţia titlurilor SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 10,74%, atingând pragul de 3,3000 lei/acţiune. "Câştigul net (n. red.: obţinut după scăderea comisioanelor şi a impozitului) realizat în sesiunea de ieri pentru acţiunile SIF3 depăşeşte dobânda la depozitele bancare", subliniază Alin Brendea, director de tranzacţionare la Prime Transaction. O dinamică spectaculoasă au înregistrat şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apropiat vertiginos de pragul de 4 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost perfectată la preţul de 3,8200 lei/acţiune, acesta fiind şi maximul zilei. "Probabil că în cele două săptămâni de zile care au trecut de la ultima şedinţă de tranzacţionare, evenimentele au marcat pozitiv în special piaţa SIF-urilor, ţinând cont şi de iniţiativa legislativă a lui Ionuţ Popescu, care vehiculează mărirea pragului de deţinere la SIF-uri la 5%", a declarat, pentru Adevărul, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani. Laurenţiu Roşoiu spune că, în cazul SIF-urilor, este posibil ca şi zvonurile şi informaţiile referitoare la acordarea de acţiuni gratuite, prin majorarea de capital social, să fi urcat cotaţiile.
Previziuni de creştere până la sfârşitul săptămânii
Dar nu numai cotaţiile SIF-urilor au înregistrat creşteri remarcabile. Aprecierile s-au făcut simţite pe toate palierele bursei. Astfel, în sectorul bancar, acţiunile BRD au închis la preţul de 19,8000 lei/titlu (+7,03%), iar acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat o creştere de aproape 6%, până la 1,0700 lei/titlu.
Analiştii se aşteaptă ca evoluţiile favorabile să se menţină cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni. "Cred că trendul ascendent va continua până la sfârşitul acestei săptămâni, însă creşterile vor fi ceva mai temperate", afirmă Roşoiu.
În ciuda rulajului foarte ridicat, brokerii cred că românii au fost ieri principalii investitori. "Consider că mai degrabă românii au fost cei mai activi în piaţă, pentru că nu cred că investitorii străini ar fi aşteptat data de 3 ianuarie pentru a lua cu asalt Bursa de la Bucureşti", precizează Roşoiu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite