Energia termică, mai scumpă cu peste 70% de la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2007, preţul naţional de referinţă pentru energia termică dispare odată cu subvenţiile bugetare, iar autorităţile administraţiei publice locale vor stabili tariful acesteia

De la 1 ianuarie 2007, preţul naţional de referinţă pentru energia termică dispare odată cu subvenţiile bugetare, iar autorităţile administraţiei publice locale vor stabili tariful acesteia în funcţie de costurile reale şi de necesarul de investiţii pentru reabilitarea reţelei. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, a declarat că tarifele la energia termică se vor majora cu peste 70% faţă de nivelul actual, fiind de aşteptat o dublare a numărului de restanţieri, în timp ce mulţi furnizori îşi vor închide porţile.
"În mod normal, după 1 ianuarie 2007, preţul gigacaloriei se va majora cu cel puţin 70%. Impactul va fi resimţit ca de obicei de marea majoritate a populaţiei, cu efecte secundare economice asupra producătorilor şi furnizorilor locali. Aceştia nu vor mai putea funcţiona şi vor cere primarilor închiderea societăţii", ne-a declarat Radu Opaina. El apreciază că judeţele cele mai afectate vor fi şi cele mai sărace, respectiv cele din zona de nord-est şi de sud a ţării. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus ca preţurile locale de referinţă să fie, în medie, cu 5% mai mari decât actualul preţ naţional de referinţă, de 107,5 RON pe gigacalorie. În practică, lucrurile stau puţin diferit, un exemplu fiind Iaşiul, unde autorităţile au decis o majorare de 51% a preţului de referinţă local, până la 162,5 RON, cu TVA inclus. Autorităţile locale din Iaşi au indicat, la anunţarea veştii scumpirii tarifului gigacaloriei, şi scenariul de preţ cel mai optimist care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2007: fără subvenţiile de la bugetul de stat şi de la cel local, preţul gigacaloriei ar fi fost de aproximativ 220 de RON. În Botoşani, gigacaloria va fi mai scumpă de la 1 noiembrie a.c., preţul crescând de la 107,5 RON la 190 RON. Aceasta va duce la o majorare a valorii facturii cu minimum 35%. La Timişoara, preţul local de referinţă al gigacaloriei va fi de 149 RON, iar în municipiul Oradea de 115,07 RON. Aceste două sunt însă puţinele exemple pozitive care pot fi oferite la capitolul investiţii în reţeaua de termoficare.
Cât priveşte Bucureştiul, autorităţile locale promit că nu se va face simţită o majorare consistentă a facturii la întreţinere, odată cu venirea sezonului rece. "Se va produce o creştere foarte mică a preţului local al gigacaloriei, de circa 10-15% faţă de nivelul actual, pe care populaţia nu o va resimţi însă în facturi (pe fondul subvenţiilor n. red.). Până la 1 ianuarie, dorinţa municipalităţii este ca facturile pentru populaţie să nu crească. După 1 ianuarie, vom vedea", ne-a declarat, la rândul său, Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Conştient de impactul social extrem de puternic pe care eliminarea subvenţiilor pentru producători l-ar putea avea asupra populaţiei, guvernul a decis majorarea plafonului maxim al veniturilor celor care pot beneficia de ajutor pentru plata facturii la întreţinere. Astfel, acesta va creşte de la 310 RON la 500 RON . Pentru persoanele singure se va acorda o compensare mai mare cu 10% faţă de sumele stabilite pentru o familie. Ajutoarele vor fi calculate diferenţiat, în funcţie de tipul apartamentului şi de zona de climă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite