Energia scumpă, bună doar pentru consumatorii casnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 13% din totalul energiei furnizate consumatorilor captivi anul trecut a provenit de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate Coşul de energie destinat

Doar 13% din totalul energiei furnizate consumatorilor captivi anul trecut a provenit de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate

Coşul de energie destinat consumatorilor captivi este format în proporţie de peste 70% din energia cea mai scumpă, pe cărbune sau hidrocarburi. Deşi circa 30% din producţia totală de electricitate este realizată de Hidroelectrica, consumatorii casnici beneficiază cel mai puţin de această resursă naturală.

În ciuda repetatelor noastre solicitări adresate ANRE de a ne preciza cum se formează coşul de energie livrat consumatorilor casnici, pentru a şti astfel pe ce se bazează factura la curent, instituţia a refuzat să ne dea un răspuns. "Referitor la procentul şi cantităţile de energie electrică livrate de producătorii care au format coşul de achiziţie al energiei electrice destinat furnizorilor consumatorilor captivi şi la costul de producţie al acestui coş, menţionăm că aceste date sunt informaţii sensibile, fiind vorba de contracte comerciale", a fost poziţia ANRE.

Deşi există un raport public de monitorizare a pieţei de electricitate făcut de ANRE, când vine vorba de cantităţile exacte de energie livrate de producători pe piaţa captivă, în speţă coonsumatorilor casnici, informaţiile sunt extrem de neclare, prezentate doar sub forma unor grafice orientative. "Acestea sunt datele producătorilor, noi suntem utilizatorii lor şi le dăm în conformitate cu relevanţa lor în piaţă. Coşul mediu pentru captivi este cea mai sensibilă informaţie din tot sistemul, pentru că pe el se defineşte piaţa liberă. Am face o mare greşeală să le dăm (cantităţile livrate captivilor - n.r.)", a precizat pentru Adevărul Nicolae Opriş, preşedintele ANRE.

83% din energia hidro, vândută pe piaţa liberă

Potrivit datelor din raportul de monitorizare a pieţei de energie electrică pentru anul 2006 realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cantitatea totală de electricitate livrată consumatorilor captivi a fost de 23.302 GWh, reprezentând 53% din totalul energiei livrate consumatorilor finali. Astfel, gradul de deschidere a pieţei de electricitate de 47%, ceea ce înseamnă că acest procent din energie a fost vândut pe piaţa liberă, pentru consumatorii eligibili, deşi gradul oficial de deschidere este de 83,5%.

La solicitarea noastră, Hidroelectrica ne-a precizat că, pentru anul 2006, compania a primit din partea ANRE o sarcină de 3 TWh (3.000 GWh) pe piaţa reglementată. Astfel, un calcul simplu arată că Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate, a acoperit circa 12,9% din cantitatea destinată consumului captiv (în care intră cel casnic). De asemenea, din datele ANRE reiese că Hidroelectrica a acoperit anul trecut 31% din totalul energiei livrate în reţele de producători, de 56.597 GWh, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica a livrat 17.600 GWh. Dacă din această cantitate, 3.000 GWh au fost vânduţi consumatorilor casnici, reiese că 83% din energia hidro a fost vândută prin contracte pe piaţa liberă, pentru "băieţii deştepţi".

Termocentralele asigură 70% din livrările reglementate

Celălalt producător mai ieftin, Nuclearelectrica, pare a se situa la polul opus. Deşi acoperă abia 9% din producţia totală de energie pe ţară, Nuclearelectrica a furnizat pe piaţa reglementată 72% din energia pe care a livrat-o în reţele, de circa 5.170 GWh, potrivit datelor primite de la companie. Din calculele noastre, reiese că aproximativ 16% din coşul de energie destinat consumatorilor captivi a fost acoperit astfel de Nuclearelectrica. Cu 13% de la Hidroelectrica şi 16% de la Nuclearelectrica, rezultă că 70% din energia livrată consumatorilor casnici provine de la termocentrale, cei mai costisitori producători de energie. Pentru a putea face o comparaţie, costurile de producţie pe fiecare tip de resurse energetice variază foarte mult, de la 7 euro/MWh la Porţile de Fier, 36 euro/MWh la Nuclearelectrica, de exemplu sau 70 euro/MWh la Electrocentrale Bucureşti, până la 129 euro/MWh la Termocentrala Borzeşti.

Transparenţă redusă pe piaţa energiei

Viorel Alicuş, purtătorul de cuvânt al ANRE, a explicat că atât poate reglementatorul lua de la Hidroelectrica pentru captivi. "Altfel îl supraîncarc şi zice că îi produc pierderi", a spus Alicuş.

În ciuda scandalurilor legate de "băieţii deştepţi" care au contracte pe termen lung de energie foarte ieftină de la Hidroelectrica, foarte puţin se face pentru transparentizarea pieţei de energie.

"Tot ce serveşte la tariful reglementat este informaţie publică, nu este vorba de concurenţă sau de confidenţialitate aici. Dacă aceste informaţii nu sunt publice, este pentru că a rămas energie cam scumpă pe reglementat, din diverse motive şi datorită acestor contracte pentru energie ieftină, care au depăşit nivelul de deschidere a pieţei", a declarat pentru Adevărul fostul preşedinte al ANRE, Jean Constantinescu, în prezent preşedinte IRE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite