Energia şi metalele se ieftinesc de teama unei noi recesiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrolul şi cuprul au suferit cele mai imoprtante corecţii ale cotaţiilor bursiere cauzate de temerile privind încetinirea ritmului de dezvoltare a economiei mondiale, urmate de o reducere a cererii globale.

Petrolul tip Brent s-a ieftinit cu 7% în cursul trimestrului al treilea, cea mai mare depreciere trimestrială din ultimii doi, în timp ce cuprul a pierdut pe bursa londoneză 20% din preţul său, un record negativ al utimilor trei ani. În schimb, aurul, considerat valoare de refugiu în vremuri tulburi, a continuat să se aprecieze, pentru al 12 trimestru consecutiv.
Probabilitatea tot mai mare a declanşării unei crize în Europa şi temerea privind o posibilă intrare a Greciei în incapacitate de plată i-a determinat pe investitori să-şi schimbe deţinerile din mărfuri şi acţiuni în dolari SUA al căror curs s-a apreciat cel mai mult într-o serie de 10 luni.
Petrolul Brent a închis ieri seară la 104,2 dolari pe baril, analiştii anticipând revenirea sub 100 de dolari. Pe piaţa americană, ţiţeiul a fost cotat 82,93 dolari pe baril. Analiştii consideră preţul petrolului în SUA va fluctua între 80 şi 90 de dolari până la sfârşitul acestui an.
Cuprul s-a depreciat la Londra cu 2,4%. Acesta a fost cotat cu 7.215 dolari pe tonă, după ce în urmă cu o lună era cotat la peste 10.000 de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite