Energia electrică se va scumpi cu cel mult 6%, în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Următoarea majorare a preţului electricităţii va avea loc la 1 aprilie, cu cel mult 4%, potrivit reglementatorului în domeniu Deşi se anunţă un an secetos, în 2007 vor avea loc doar

Următoarea majorare a preţului electricităţii va avea loc la 1 aprilie, cu cel mult 4%, potrivit reglementatorului în domeniu

Deşi se anunţă un an secetos, în 2007 vor avea loc doar două scumpiri ale facturii la electricitate, cu cel mult 4%, respectiv 2%, a anunţat ieri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Datele sunt provizorii.

"În 2007, preţul la energia electrică va creşte cu mai puţin de 6%, pentru că au crescut resursele hidro şi cele de cărbune. S-a anunţat un an secetos, dar noi (ANRE, n.r.) nu am contat pe resursele hidro", a afirmat preşedintele ANRE, Nicolae Opriş, citat de Mediafax. El a amintit că cel de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavodă va fi pus în funcţiune în luna septembrie.

Conform lui Opriş, lipsa resurselor hidro va fi compensată, în viitor, de importul de energie, din Ucraina şi Bulgaria, la preţuri reduse faţă de cele ale producţiei naţionale pe bază de cărbune şi gaze naturale. "În Bulgaria, producţia pe gaze şi cărbune este mai competitivă faţă de cea din România", a explicat Opriş.

Cea mai recentă majorare a tarifelor la energia electrică, cu 4,72%, a avut loc la 1 decembrie 2006.

Tarifele sociale, cele mai solicitate

Populaţia cu consum mediu plăteşte cele mai mari preţuri pentru energia electrică, în timp ce categoriile cu valori mici şi mari ale consumului achită tarife pe kWh mai reduse, reiese din datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), valabile începând cu 1 ianuarie 2007.

Astfel, consumatorii care deţin o locuinţă de 50 de metri pătraţi, respectiv două camere şi bucătărie, şi au un consum anual de 600 kWh, plătesc cele mai mici tarife, de 0,1825 lei pe kWh, cu toate taxele. Categoria cu locuinţe de 70 de metri pătraţi, respectiv trei camere şi bucătărie, plăteşte cel mai mare preţ, de 0,3767 lei/kWh cu toate taxele, având un consum anual de 1.200 kWh. Dotările locuinţei sunt cele de la categoria anterioară - radio, televizor, frigider şi aparatură electrocasnică de mici dimensiuni - plus maşină de spălat rufe sau vase. Aceste două categorii nu au consum de electricitate noaptea. Categoria cu consumul cel mai ridicat (120 metri pătraţi, cinci camere plus bucătărie, inclusiv centrală electrică de încălzire), 20.000 kWh anual, plăteşte 0,2614 lei pe kWh. Potrivit preşedintelui ANRE, Nicolae Opriş, în România cele mai solicitate sunt tarifele sociale, pe următorul loc fiind cele de tip monom cu rezervare (taxa de rezervare fiind de 0,1386 lei/zi, fără taxe - n.r.)

În cazul consumatorilor industriali de electricitate, preţul scade de la 0,4073 lei/kWh până la 0,1974 lei/kWh la firmele încadrate în cea mai mare categorie de consum, de 70 milioane kWh anual. În ceea ce priveşte gazele naturale, populaţia plăteşte 30,6963 lei pe gigajoule indiferent de nivelul consumului, iar companiile au preţuri de la 24,5547 lei pe gigajoule la 30,5664 lei pe gigajoule, invers proporţionale consumului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite