Energeticienii şi comercianţii - campionii investiţiilor în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din fondurile alocate au fost folosite pentru cumpărarea de utilaje şi mijloace de transport Investiţiile realizate anul trecut în economia naţională, însumând 48,6 miliarde

Jumătate din fondurile alocate au fost folosite pentru cumpărarea de utilaje şi mijloace de transport

Investiţiile realizate anul trecut în economia naţională, însumând 48,6 miliarde RON, aparţin cu preponderenţă companiilor profilate pe energie electrică şi termică, urmate de cele din comerţul cu amănuntul şi cu ridicata.

Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), achiziţiile de utilaje şi mijloace de transport deţin întâietatea în ceea ce priveşte investiţiile, fiind alocate peste 23 miliarde RON în această direcţie. Pentru lucrările de construcţii noi s-au cheltuit 21,6 miliarde RON, în timp ce pentru alte domenii (foraje, cumpărarea animalelor de muncă, plantaţii, împăduriri, cumpărarea unor obiecte de inventar gospodăresc, studii de cercetare sau servicii aferente transferului de proprietate) s-au cheltuit, anul trecut, 3,8 miliarde RON. Repartizarea acestor cheltuieli este evidenţiată şi în graficul alăturat.

Alte domenii în care s-a investit cu preponderenţă, potrivit INS, sunt repararea autovehiculelor, motocicletelor şi bunurilor personale, industria mijloacelor de transport rutier şi industria alimentară şi a băuturilor.

Per ansamblu, investiţiile în economie s-au majorat anul trecut cu 16,1%, aproape jumătate din sume fiind alocate în ultimul trimestru al anului. Lucrările de construcţii noi au crescut în 2006 cu 18%, iar achiziţiile de utilaje au urcat cu 11,2%. Ponderea în totalul investiţiilor a lucrărilor de construcţii noi a avansat cu 1,5 puncte procentuale faţă de 2005, la 44,5%, în timp ce utilajele şi-au diminuat cota de la 50,4% la 47,6%.

În trimestrul IV s-au alocat cei mai mulţi bani

În trimestrul al patrulea, valoarea investiţiilor a fost de 20,6 miliarde RON, în urcare cu 18,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2005. Achiziţiile de utilaje au deţinut cea mai mare pondere, cu o valoare de aproape 10 miliarde RON, urmate de lucrările de construcţii noi, cu 8,6 miliarde RON - în creştere cu 12,4%. INS ia în calcul, la evaluarea investiţiilor nete, cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie.

Străinii au preferat să pornească de la zero

Potrivit datelor Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), citate într-un comunicat al revistei BIZ, anul trecut investiţiile tip <> (de la zero) străine au fost de 868 milioane USD. Investiţiile <> (achiziţia de dotări deja existente) au totalizat, anul trecut, 596 milioane USD. Potrivit BIZ, reprezentanţii ARIS afirmă că şi 2007 va fi un an în care vor prevala investiţiile <> .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite