Enel a pus în funcţiune primul său parc eolian din România, investiţie de circa 60 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enel Green Power, divizia de energie verde a companiei italiene de utilităţi, a început producţia de energie în primul său parc eolian din România, amplasat în comuna Valea Nucarilor din judeţul Tulcea.

Cu o capacitate instalată de 34 de MW, parcul eolian Agighiol va putea genera circa 100 de milioane de kWh, acoperind astfel nevoia de electricitate a peste 35.000 de consumatori casnici şi evitând emisia în atmosferă a 70.000 tone de dioxid de arbon anual, spun oficialii companiei.

Compania nu a precizat valoarea investiţiei, însă instalarea unui MW eolian necesită între 1,6 şi 1,8 milioane de euro. Astfel că investiţia totală a companiei italiene în acest proiect se ridică la circa 60 de milioane de euro.

„Acest prim parc eolian reprezintă începutul capacităţii de generarea a Enel Green Power în România", a declarat Francesco Starace, director general executiv al Enel Green Power.

„Avem o listă importantă de proiecte care intră în faza de construcţie şi care vor creşte semnificativ prezenţa noastră în ţară în următorii doi ani", a adăugat el.

Energia eoliană este cea mai promiţătoare tehnologie regenerabilă din sector energetic din România, au subliniat oficialii Enel.

Conform estimărilor, capacitatea eoliană instalată în România va atinge 600 MW în 2010, de la 14 MW la finele anului 2009, şi un total de 3.600 MW până în 2015.

Până în prezent, în sistemul energetic naţional funcţionau circa 300 de MW de energie eoliană, în cea mai mare parte din parcul realizat de cehii de la CEZ la Fântânele, judeţul Constanţa.

Grupul Enel este prezent în România din 2005, când a cumpărat fostele filiale de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, în portofoliul său adăugându-se ulterior şi Electrica Muntenia Sud.

Enel are în România circa 2,6 milioane de clienţi, 93.000 de kilometri de reţea şi aproximativ 5.000 de angajaţi.

Enel Green Power este o companie listată la bursă, parte a Grupului Enel. Este dedicată energiei regenerabile, fiind prezentă în Europa, America de Nord şi America Latină.

Este unul dintre liderii la nivel mondial în industria în care operează, cu o capacitate instalată totală de circa 5.900 de MW şi peste 600 de centrale operaţionale în 16 ţări. În 2009, compania şi sucursalele sale au produs 21 de miliarde de kWh de energie din surse hidrologice, solare, eoliene, geotermice şi biomasă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite