Enel: Ne-am îndeplinit toate obligaţiile. Comisia de anchetă confundă planurile de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania italiană de utilităţi Enel susţine că şi-a îndeplinit până acum toate obligaţiile asumate în contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, iar comisia de anchetă a analizat două planuri de investiţii diferite, deşi investigaţia a fost iniţiată pentru contractul de privatizare.

Enel a transmis aceste precizări la solicitarea ziarului „Adevărul", care a publicat luni raportul comisiei parlamentare care a anchetat modul în care compania şi-a îndeplinit investiţiile asumate. Potrivit raportului, compania a realizat doar jumătate din investiţii în 2008 şi 2009.

În replică, reprezentanţii Enel spun că este vorba, de fapt, de două planuri de investiţii diferite.

Astfel, primul plan de investiţii este cel agreat prin contractul de privatizare pentru Muntenia Sud, care se referă la perioada 2009 - 2011 şi prevede o valoare totală a investiţiilor de 220 de milioane de euro (circa 859 de milioane de lei).

„Aceste obligaţii privind investiţiile sunt respectate întrutotul de Enel. Astfel, în primul an - 2009, Enel a investit 407 milioane de lei, cu mult peste nivelul prevăzut în contractul de privatizare. Compania va menţine, deci, ritmul de investiţii stabilit prin contract", spun reprezentanţii Enel.

Un al doilea plan de investiţii este cel agreat cu ANRE, care face referire la o perioadă de timp diferită (2008 - 2012), având obligaţii de investiţii diferite, precum şi reguli diferite pentru evaluarea cheltuielilor eligibile.

„Planul a fost aprobat în 2007, când era prevăzut ca încheierea privatizării Muntenia Sud să aibă loc la sfârşitul anului respectiv. Însă Enel a început să gestioneze Muntenia Sud abia în iunie 2008. Prin urmare, prelungirea încheierii procesului de privatizare - din cauze care nu au putut fi controlate de Enel - a generat o întârziere în startul investiţiilor. Această întârziere este recuperată în anii 2010 şi 2011", mai spun oficialii companiei italiene.

Reamintim că finalizarea privatizării Electrica Muntenia Sud a fost întârziată de un proces în care mai mulţi oficiali ai statului, printre care fostul ministrul al Economiei, Codruţ Şereş, au fost acuzaţi de subminarea economiei naţionale.

Reprezentanţii Enel au adăugat că îndeplinirea planului de investiţii agreat cu ANRE este evaluată la sfârşitul perioadei de reglementare, în anul 2012. Acest tratament se aplică tuturor celor opt operatori de distribuţie şi ia în considerare investiţii complexe în reţelele electrice, care sunt desfăşurate pe o perioadă mai lungă (cinci ani) şi nu într-un singur an.

Până în anul 2012, aşa cum este prevăzut de legislaţia în vigoare, Enel va îndeplini sau chiar va depăşi nivelurile de investiţii din planul ANRE", au arătat responsabilii companiei de utilităţi.

Reamintim faptul că planul de investiţii al Enel pentru următorii cinci ani se ridică la 700 milioane de euro, pentru toate cele trei regiuni în care compania operează, mult peste nivelul de investiţii înregistrat înainte de privatizare", au subliniat ei.

Cu privire la timpul pentru intervenţii, standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobat de către ANRE, prevede intervale maxime de intervenţie: 12 ore pentru zonele urbane, 24 de ore pentru cele rurale şi 72 de ore în condiţii meteorologice extreme. „Trebuie menţionat faptul că timpul mediu de intervenţie înregistrat la nivelul companiilor Enel de distribuţie din România este de circa 2,5 ore", se mai arată în precizarea Enel.

Cazurile menţionate în raport, care au legătură cu zonele Andronache şi Creangă, nu se referă la o singură întrerupere care a durat trei luni, ci la un interval de timp - în perioada de iarnă - cu disfuncţionalităţi frecvente în zona respectivă, din cauza consumului peste capacitatea reţelei şi a câtorva cazuri în care s-a intervenit neautorizat în echipamentele din reţea", precizează oficialii Enel.

Ce spune raportul comisiei parlamentare de anchetă

Enel şi-a îndeplinit în 2008 doar 53% din investiţiile asumate prin contractul de privatizare, iar în 2009 doar 52% din acestea, arată raportul comisiei parlamentare care a anchetat modul în care Enel şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.

Totuşi, Autoritatea Naţională de Reglementare a stabilit pentru perioada 2008-2012 un tarif de distribuţie care lua în calcul investiţiile la care se angaja compania, nu pe cele efectiv realizate.

Astfel că tarifele de distribuţie au crescut, chiar dacă Enel nu şi-a realizat planul de investiţii, se menţionează în raport.

Prin urmare, comisia de anchetă a cerut Ministerului Economiei şi ANRE să revizuiască reglementările din domeniu, astfel încât tarifele să nu mai fie stabilite pentru o perioadă de cinci ani.

„În scopul respectării drepturilor tuturor părţilor implicate, din rândul cărora consumatorul a fost exclus, membrii comisiei de anchetă consideră că ajustarea la interval de un an este mai mult decât rezonabilă", se mai arată în raport.

Ancheta parlamentară a fost iniţiată la cererea unui grup de 3.000 de abonaţi ai Enel Distribuţie Muntenia, care au acuzat întreruperi periodice în alimentarea cu energie în cartierele Andronache şi Creangă din sectorul 2 al Capitalei.

"Înainte de privatizare era mai bine"

Comisia a identificat şi probleme referitoare la perioada în care compania este datoare să intervină în cazul întreruperii alimentării cu energie.

"Înainte de privatizare, durata de intervenţie era de 24 de ore. Conform contractului de abonat, după privatizare durata de intervenţie poate ajunge şi la 72 de ore", spun parlamentarii din comisie.

Aceştia au exemplificat prin cazuri în care s-a intervenit abia după 2-3 luni de la sesizare, aşa cum s-a întâmplat în cartierele Andronache şi Creangă.

„Comisia de anchetă constată că înainte de privatizare aceste servicii erau mai bune", se mai arată în raport.

Consumatorii nu vor mai trebui să cumpere cabluri şi transformatoare pentru a se racorda

Conform documentului, parlamentarii au cerut autorităţilor din domeniu să modifice reglementările potrivit cărora noii consumatori sunt obligaţi să suporte din buzunarul propriu anumite cheltuieli (transformator, cabluri şi altele) pentru accesul la energia electrică.

Potrivit actualelor reglementări, aceste echipamente, deşi au fost plătite de consumator, trec în mod gratuit în proprietatea distribuitorului de electricitate (Enel în acest caz).

Parlamentarii au solicitat ca racordul la reţea să nu mai fie condiţionat de anumite investiţii din partea consumatorilor şi şi-au luat angajamentul iniţierii unui proiect legislativ în acest sens.

Cu ocazia audierilor în comisia de anchetă, reprezentanţii Enel şi-au luat angajamentul de a investi 445 de milioane de lei în 2010, după ce, în 2008 şi 2009, lucrările realizate de companie s-au ridicat la 157 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite