Eliminarea accizelor nu a ieftinit parfumurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Guvernul a decis ca din ianuarie 2010 să nu se mai perceapă accize produselor de lux, pe rafturile magazinelor parfumurile au aceleaşi preţuri ca anul trecut. Comercianţii spun că nu au ieftinit produsele deoarece încă mai au stocuri din 2009. Astfel, un parfum cumpărat din Bucureşti costă mai mult decât unul luat de la Paris.

Cei care au vizitat măcar o ţară străină probabil aţi remarcat că majoritatea produselor de înfrumuseţare şi a apelor de toaletă sau a parfumurilor sunt vizibil mai ieftine decât la noi. Asta în ciuda faptului că şi în România sunt prezenţi retaileri renumiţi la nivel internaţional precum Sephora sau Douglas. De exemplu, la Sephora Paris, amplasată chiar pe celebrul bulevard Champs Ellysée, o apă de parfum (n. red. - mai concentrată şi mai scumpă) costa, în 2009, cât o apă de toaletă vândută tot la Sephora, dar în Bucureşti.

Comercianţii motivau, până anul trecut, că la noi preţurile sunt mai mari deoarece ei trebuie să plătească accize de 25% din preţul apelor de parfum, 15% în cazul apelor de toaletă şi 10% la apele de colonie. Guvernul a decis, însă, ca de la 1 ianuarie 2010 să fie eliminate accizele pentru produsele de lux, prin Ordonanţa de Urgenţă 109 pentru modificarea Codului Fiscal.

Mai erauconsiderate produse de lux şi blănurile naturale (cu excepţia celor de iepure, oaie sau capră), pentru care acciza era de 45%, articolele din cristal (accize de 15%), bijuterii din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor (10%), arme clasice şi de vânătoare, altele decât cele de uz militar (100%).În ciuda reglementărilor fiscale, în magazinele de profil sticuleţele cu licorile parfumate stau frumos aşezate pe rafturi, la preţurila fel de piperate ca şi anul trecut. Comercianţii se apără şi spun că încă mai au stocuri din 2009.

„Nu putem să vindem un parfum achiziţionat în decembrie de la furnizori fără accize. Probabil o să mai dureze o perioadă de timp până acestea vor fi eliminate din preţ", ne-a declarat Anca Iubu, director de marketing la Douglas. De asemenea, Iubu spune că este normal ca în România preţurile să fie mai mari decât în Franţa sau Italia, deoarece la noi piaţa este mai mică, magazinele cumpără marfă mult mai puţină de la furnizori, iar puterea de negociere este inferioară.

Avon dă vina pe cataloage

Un alt distribuitor foarte important de cosmetice, inclusiv ape de parfum şi de toaletă, este Avon România. Şi aici, preţurile au rămas aceleaşi ca anul trecut. Oficialii Avon au găsit însă o altă explicaţie. „Broşurile Avon se tipăresc cu mai mult de şase luni în avans, în Polonia. Flexibilitatea modificării preţurilor nu este atât de mare. Pe de altă parte, Avon investeşte în politica de discount pentru reprezentanţi. Majoritatea produselor noastre au discounturi semnificative", ne-au explicat oficialii Avon România, companie unde apele de toaletă şi de parfum reprezintă o treime din vânzări.

Totodată, reprezentanţii Avon spun că eliminarea accizei nu va ieftini neapărat parfumurile. De altfel, „până acum nimeni nu a scăzut preţurile", au punctat aceştia.

Profituri mai mari

Analiştii fiscali sunt de aceeaşi părere cu reprezentanţii Avon. „Ţinând cont de specificul pieţei româneşti, scăderea preţului nu va fi proporţională cu scăderea accizei", este de părere Emilian Duca, partener BDO Audit. Altfel spus, comercianţii vor folosi eliminarea accizelor ca o supapă de echilibrare a profiturilor într-o perioadă în care sunt afectaţi de recesiune.

Piaţă în creştere

Anul trecut, în România s-au vândut parfumuri de aproximativ 20 de milioane de euro. Potrivit unui studiu realizat de MEMRB, în ţara noastră cel mai bine se vând parfumurile ieftine, de damă, care oscilează în jurul preţului de zece euro.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite