Electrica, prima pozitie in topul firmelor de stat, cu o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin cifra de afaceri de 2 miliarde euro, S.C. Electrica SA s-a clasat pe prima pozitie in topul firmelor de stat. In perioada 2000-2003, numarul de angajati s-a micsorat cu 4.000, iar productivitatea

Prin cifra de afaceri de 2 miliarde euro, S.C. Electrica SA s-a clasat pe prima pozitie in topul firmelor de stat. In perioada 2000-2003, numarul de angajati s-a micsorat cu 4.000, iar productivitatea a crescut cu 6%. In prezent, gradul de incasare al Electrica este de 98%.
Interviu cu domnul Silviu Lucian Boghiu - directorul general al Electrica SA
- Domnule director general, cum caracterizati evolutia Electrica SA in ultimii ani?
- Electrica SA a trecut pe prima pozitie in topul firmelor romanesti din punctul de vedere al cifrei de afaceri: circa doua miliarde de euro. Este o pozitie care ne descrie si care ne si obliga. Dincolo de statistici, Electrica este o firma de importanta nationala, pionul central al intregului sistem energetic. Ne cunoastem responsabilitatile ce ne revin din aceasta calitate si ne straduim sa raspundem tuturor asteptarilor clientilor nostri.
Economia de piata a impus functionarea Electrica in conditii concurentiale. Procesul de adaptare, tranzitia catre acest sistem se desfasoara pe doua directii majore: pe de o parte, prin responsabilitatile MEC, ce actioneaza in vederea crearii cadrului propice manifestarii concurentei in conditii de siguranta a SEN, iar pe de alta parte, prin eforturile Electrica SA de reorganizare si eficientizare a activitatii proprii. O companie precum Electrica trebuie sa reactioneze la schimbarile pietei in zile si saptamani, in loc de ani. Capacitatea de a reactiona rapid si eficient presupune o structura flexibila, adaptabila necesitatilor pietei.
Pasii de reforma si restructurare intreprinsi de Electrica SA intr-un ritm alert duc la: evidentierea clara a costurilor, definirea capitalului privat in sectorul distributiei si furnizarii energiei electrice, crearea posibilitatii reale de alegere a furnizorului si de negociere a conditiilor de contract pentru consumatori, armonizarea evolutiei Electrica cu tendintele si dezvoltarile structurale ale companiilor similare din Europa si diversificarea gamei serviciilor oferite pe piata.
Reforma si restructurarea sectorului distributiei si furnizarii energiei electrice urmaresc doua directii clare. In primul rand, este vorba despre eficientizarea activitatii si alinierea la standardele europene din domeniu. In al doilea rand, restructurarea urmareste apropierea de clienti, cresterea disponibilitatii serviciilor prestate de Electrica pentru consumatori. Caracteristicile tehnice de calitate si cele comerciale sunt in egala masura importante.
- Mai concret, care sunt realizarile obtinute de managementul Electrica SA?
- Restructurarea pe criterii functionale si geografice inceputa in anul 2000 a avut scopul, printre altele, de crestere a productivitatii muncii. Astfel, in perioada 2000-2003, numarul angajatilor a scazut cu aproape 4.000, simultan cu o crestere a productivitatii muncii de aproape 6%.
In plan comercial, actiunile demarate in scopul micsorarii creantelor au dat rezultat, astfel incat in anul 2003 Electrica a reusit atingerea unui grad de incasare de peste 98%.
Managementul calitatii si managementul mediului sunt componente de baza ale managementului general in procesul transformarii si adaptarii Electrica SA la economia de piata. Sustinerea politicii in domeniul calitatii si mediului este parte integranta a politicii generale si a strategiei de functionare si dezvoltare competitive a companiei Electrica SA.
Electrica este in prezent cea mai mare societate comerciala din Romania care a obtinut certificarea sistemului de management al calitatii conform cerintelor standardului SR EN ISO 9001:2001.
Implementarea sistemului de management al calitatii, urmata de certificarea acestuia, s-a concretizat, in urma unor eforturi sustinute in anul 2002 prin certificarea sistemului calitatii in conformitate cu cerintele standardului ISO 9001:1996, iar in anul 2003 prin obtinerea certificatelor SRAC si IQ Net la nivel general Electrica conform cerintelor standardului SR EN ISO 9001:2001. In acest moment avem Certificarea Sistemului de Management Integrat Calitate-Mediu conform celor doua standarde de referinta EN ISO 9001:2001 si EN ISO 14001:1997 pentru Electrica aparat central si Filiale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Moldova si Banat. Ne propunem ca pana la sfarsitul anului 2004 sa obtinem certificarea in domeniul mediului si sa devenim "Cea mai mare companie de utilitati publice cu Sistemul de Management Integrat Calitate-Mediu certificat".
- Pe ce s-au axat investitiile Electrica in ultimii ani?
- Incepand cu anul 2001 pana in prezent, Electrica S.A. a desfasurat programe sustinute de dezvoltare si modernizare a infrastructurii retelelor de distributie si ale sistemelor de furnizare a energiei electrice. Aceste actiuni sunt in conformitate cu strategia energetica a Romaniei orientata catre dezvoltarea durabila. In acest sens, programele desfasurate de Electrica S.A. au trei vectori principali: investitional, social si de protectie a mediului.
Actiunile intreprinse au vizat: lucrari de reabilitate-modernizare statii si LEA 110 kW, inlocuire echipamente primare si secundare in statii de transformare prin montarea de celule 110 kV si medie tensiune izolate in SF6 si celule de 20 kV cu intreruptoare cu vacuum, montarea de conductoare de protectie cu fibra optica pe liniile de 110 kV necesare transmiterii de date si integrarii in sistemul de conducere operativa DMS/SCADA; instalarea de descarcatoare cu oxid de zinc; modernizarea de bransamente existente. De asemenea, se afla in executie alte statii importante de 110 kW (ex.: Timpuri Noi Bucuresti).
Electrica S.A. asigura atat finantarea, cat si executia lucrarilor de racordare la retea a gospodariilor neelectrificate si locatiilor ANL. De asemenea, Electrica SA va asigura executarea lucrarilor de alimentare cu energie electrica, pentru investitii straine majore astfel: MICHELIN - Zalau, INA SCHAEFFLER - Brasov, SAINT GOBAIN - Calarasi, platforma Industriala Aeroport - Sibiu.
Actiunile Electrica au cuprins si eficientizarea activitatilor si urmarirea acestora in timp real prin implementarea Sistemului Informatic Integrat National (SI2N) bazat pe tehnologia SAP, IBM, Microsoft si ESRI.
Implementarea SI2N va permite si asigurarea unui instrument puternic de gestionare a necesarului de resurse, in cadrul Managementului Intreruperilor in Alimentarea cu energie electrica (MIA), care, in corelare cu Sistemul de Management al Incidentelor, va conduce la un optim in activitatea de restabilire a alimentarii cu energie electrica. In plus, implementarea SI2N va permite imbunatatirea relatiei cu clientii si, implicit, cresterea calitatii serviciilor si a energiei distribuite si furnizate, precum si realizarea integrarii cu alte companii similare de electricitate din alte tari, cu furnizorii si clientii din Romania.
Electrica SA doreste sa devina o companie moderna care respecta principiul sustenabilitatii si este suficient de flexibila pentru a se adapta provocarilor reprezentate de dinamica dezvoltarilor tehnologice (inclusiv informationale), relatiilor comerciale, structurii de consum si exigentelor tot mai diversificate ale clientilor sai.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite