Electrica joacă la risc pe Bursa de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cine nu crede în coincidenţe, se poate spune că Electrica a avut ieri mare noroc. Furnizorul de electricitate a câştigat toate cele patru licitaţii de vânzare a energiei organizate

Pentru cine nu crede în coincidenţe, se poate spune că Electrica a avut ieri mare noroc. Furnizorul de electricitate a câştigat toate cele patru licitaţii de vânzare a energiei organizate ieri pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB), pentru o cantitate totală de 438.720 MWh.

Vânzătorii: Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie, şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Mai mult, odată ce se apropie termenul de expirare a contractelor negociate direct cu producătorii, la 31 martie, şi filialele sau fostele filiale ale Electrica au fost scoase la "cumpărături". Din cele 20 de licitaţii organizate în luna martie, 17 au fost câştigate de Electrica, abia trei fiind adjudecate de furnizori privaţi - Grivco, Tinmar Ind şi Petprod.

Nuclearelectrica a vândut ieri, în cadrul a două licitaţii, 131.040 MWh (o putere în bandă de 60 MW), o cantitate foarte mare dacă ne uităm la "criza" de energie de pe piaţă. Cele două oferte ale Nuclearelectrica au fost câştigate cu 165 lei/MWh, un preţ foarte bun raportat la media curentă a pieţei, de 170 lei/MWh. Concurenţa a fost mare: şapte companii au participat la prima licitaţie şi 11 firme la cea de-a doua. Nuclearelectrica va vinde şi astăzi încă 87.360 MWh, însă, la fel ca ieri, pune condiţii dure: contracte pe termen scurt (trei luni) şi plata integral în avans. Ofertele RAAN au fost mai puţin disputate, dat fiind că au plecat de la 169 lei/MWh. Ele au fost câştigate cu 169 lei, întrucât Electrica a fost singurul ofertant, respectiv cu 170,10 lei, însă la această a doua licitaţie au participat două filiale ale Electrica, respectiv Electrica Muntenia Sud şi Electrica Transilvania Sud.

Potrivit unor informaţii din piaţă, Electrica ar avea nevoie în acest an, pentru clienţii eligibili, de circa 3 TWh. Furnizorul deja şi-a notificat marii consumatori că de la 1 aprilie există posibilitatea de a livra mai puţină electricitate. Mai mult, directorul companiei, Nicolae Coroiu, ne-a declarat că va depune cereri de achiziţie energie pe toate pieţele disponibile, inclusiv pe BRM, în perioada următoare. Situaţia datează de anul trecut, însă, la sfârşitul lui 2006, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a ajutat Electrica obligând producătorii să-şi prelungească contractele cu furnizorul de stat pentru încă trei luni. Dat fiind că se apropie termenul de expirare a acestor contracte, producătorii în cauză - Nuclearelectrica, complexurile Turceni şi Craiova - au ieşit să liciteze pe Bursă capacităţile care vor deveni disponibile de la 1 aprilie. Ciudat este însă că, deşi complexul Craiova a fost permanent pe Bursă încă din februarie, Electrica nu s-a chinuit să cumpere de la el, deşi preţurile de vânzare au fost în plaja celor pe care furnizorul de stat era dispus să le ofere - maximum 173 lei/MWh. Faptul că abia în luna martie Electrica a ieşit masiv la cumpărat energie poate ridica semne de întrebare. Deşi Vosganian a declarat de mai multe ori că nu va prelungi contractele producătorilor (de stat) cu furnizorul de stat, e posibil ca Electrica să fi sperat încă într-un gest frumos al ministrului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite