Electrica: Nu am încălcat nicio reglementare în realizarea exportului de energie electrică în Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorul de energie de stat Electrica a transmis un drept la replică referitor la articolul „Filiera Pinalti ne curentează cu milioane de euro", publicat de ziarul „Adevărul" în ediţia de astăzi. Prezentăm integral dreptul la replică transmis de Electrica, făcând totodată precizarea că în articolul respectiv nu se arată niciun moment că Electrica ar fi încălcat vreo prevedere legală.

„Referitor la articolul „Filiera Pinalti ne curentează cu milioane de euro", publicat de cotidianul ADEVĂRUL în ediţia de azi, 17 decembrie 2010, semnat de doamna Florentina Cioacă Bălăceanu, considerăm că informaţiile publicate în articol sunt nedocumentate şi tendenţioase, prezentate cu scopul de a creea imagine negativă S.C. ELECTRICA S.A.

Pentru informarea corectă cu privire la exportul de energie realizat de către S.C. ELECTRICA S.A., facem următoarele precizări:

- S.C. ELECTRICA S.A. nu a încălcat niciun fel de reglementare în realizarea exportului cu energie electrică în Serbia, având dreptul, în conformitate cu licenţa de furnizare a energiei electrice deţinută, să cumpere energie electrică de la producători, furnizori şi din import în vederea comercializării, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă şi să vândă în aceleaşi condiţii (cu sau fără licitaţii) ca şi ceilalţi jucători de pe piaţa energetica inclusiv „băieţii deştepţi".

- Exportul de energie electrică în ţările riverane reprezintă un proces complex din punct de vedere al organizării, în cadrul căruia S.C. ELECTRICA S.A. are rol de intermediar şi derulează relaţii comerciale cu alţi furnizori licenţiaţi, care au experienţă pe relaţia import/export.

- Exportul realizat aduce profit substanţial producătorilor (Complexele Energetice Rovinari şi Turceni, Hidroelectrica şi SNN), Transelectrica, S.C. ELECTRICA S.A. ca derulator al contractelor de export şi SNLO, care şi-a mărit producţia şi a evitat disponibilizările de personal. Facem precizarea că SC Hidroelectrica SA vinde pe aceste contracte cu un profit de aproape 50% faţă de preţul de cost, Complexul Energetic Turceni are în aceste contracte cel mai mare preţ cu care a vândut şi ar vinde energie pe piaţă sau direct, iar S.C. ELECTRICA S.A. realizează un profit lunar din acest contract la o valoarea care asigură fondul de salarii pentru tot personalul SC Electrica SA şi pentru toată durata contractului.

În virtutea dreptului la replică şi pentru o cât mai corectă informare, vă rugăm să aduceţi la cunoştinţa cititorilor şi a publicului informaţii reale şi documentate referitoare la subiectul abordat în articolul mai sus menţionat.

Punctul de vedere al SC Electrica SA este că toată campania media referitoare la acest subiect are în spate interese ale furnizorilor privaţi deranjaţi că nu beneficiază doar ei de profiturile din vânzarea de energie electrică.

Biroul de Presă ELECTRICA S.A."

Citiţi aici articolul „Filiera Pinalti ne curentează cu milioane de euro".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite