Eficienţa energetică topeşte bugetele marilor industriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi reduce costurile, companiile cu profil de producţie trebuie să-şi amelioreze consumul de energie, astfel că sunt nevoite să aloce zeci de milioane de euro.

Investiţia în eficientizarea sistemelor energetice este principala provocare pentru companiile industriale. Mari consumatoare de energie, acestea sunt nevoite să-şi gestioneze cu maximă atenţie consumurile şi nu puţine sunt cazurile în care industriaşii recurg la artificii manageriale spectaculoase pentru a-şi reduce aceste costuri. Nu întâmplător, cele mai mari sume investite de industriaşi sunt direcţionate către eficientizarea energetică şi reducerea consumului, „topindu-se" aici zeci de milioane de euro din bugetele companiilor.

Finanţările europene, un balon de oxigen

Din fericire, există şi câteva programe de finanţare europeană pentru susţinerea investiţiilor energetice şi mai multe companii de dimensiuni medii sau mari le-au accesat. Ultimul exemplu în acest sens este producătorul de materiale de construcţii Prefab SA Călăraşi, care a semnat un contract prin care implementează prima centrală de cogenerare de înaltă eficienţă din România, beneficiind de sprijin financiar prin programul european „Creşterea competitivităţii economice". Prefab îşi va asigura astfel necesarul propriu de energie consumând 60% din producţia noii instalaţii, iar restul de 40% va fi livrat în Sistemul Energetic Naţional.

„Noi avem cele mai mici preţuri din piaţă şi vom reuşi să le scădem şi mai mult, datorită reducerii costurilor energetice", a spus Marian Petre Miluţ, preşedintele companiei, la conferinţa de lansare a proiectului.

Alro Slatina nu revinde energia

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a investit, în ultimii şase ani, peste 77 de milioane de dolari pentru creşterea eficienţei energetice.

„Am pus întotdeanua accent pe îmbunătăţirea continuă a operaţiunilor noastre, înregistrând rezultate semnificative, necesare mai ales în actualul context al pieţei", a declarat Gheorghe Dobra, CEO al Vimetco şi director general Alro Slatina. „Prin implementarea cu succes a proiectelor energetice din ultimii şase ani, am atins o ţintă importantă de reducere a costurilor prin creşterea eficienţei operaţiunilor. De asemenea, consumul scăzut pe tona de aluminiu ne-a ajutat să compensăm parţial creşterea preţului energiei".

Printre principalele proiecte implementate, compania a investit peste 27 de milioane de dolari pentru creşterea intensităţii curentului electric la cuvă, la halele de electroliză active, până la 120 kA.

Aceasta a contribuit la obţinerea unei producţii mai mari, cu impact direct asupra reducerii consumului de electricitate pe tona de aluminiu. Între 2006 şi 2008, Alro a investit peste 26 de milioane de dolari în şapte noi grupuri de transformare şi în 14 redresori la halele de electriliză 5-8.
Programul de investiţii pentru eficienţă energetică a permis companiei să crească  producţia de la 240.000 de tone de aluminiu primar în 2005, la maximul atins în ultimii şase ani, de 288.000 tone de aluminiu primar în 2008, fără o majorare semnificativă a consumului de energie.

Ca urmare a programului de investiţie pentru creşterea eficienţei energetice, Alro a reuşit să diminueze consumul de energie cu 75% pe tonă în sectorul de aluminiu procesat, din 2003 până în 2011. De asemenea, şi consumul de gaz a scăzut cu aproximativ 80% din 2003, până în 2011, pentru acelaşi sector.

Investiţiile totale realizate de Alro Group în România, atât financiare, cât şi tehnologice, depăşesc 600 de milioane de dolari.
Toată energia electrică achiziţionată de Alro, atât prin contracte directe, cât şi prin intermediul platformei OPCOM, a fost şi continuă să fie folosită doar în cadrul procesului de producţie din cadrul Alro, Vimetco Extrusion şi ALUM. „Alro, Vimetco şi toate subsidiarele sale nu au revândut şi nu intenţionează să revândă energie electrică unor terţe companii", precizează conducerea combinatului de la Slatina.

Tehnologii noi la ArcelorMittal Galaţi

Cel de al doilea mare consumator de energie electrică, ArcelorMittal Galaţi a investit, la rândul său, peste 600 de milioane de dolari, după privatizare, în tehnologie şi în protecţia mediului. Parte din aceste investiţii au dus, de asemenea, la creşterea eficienţei energetice.

Spre exemplu, compania a repus, recent, în funcţiune, furnalul numărul 5, după o investiţie de peste 80 de milioane de euro (circa 100 de milioane de dolari). Obiectivul acestei investiţii a fost să contribuie la scăderea costurilor variabile ale combinatului consolidându-i, astfel, competitivitatea.

Necesarul naţional: 60 de miliarde de euro

Necesarul de investiţii al României în domeniul petrolului şi gazelor naturale până în 2030 ar putea ajunge la 60 de miliarde de euro, dublu faţă de estimările din strategia energetică elaborată de Guvern, potrivit directorului de afaceri publice şi reglementare al OMV Petrom, Răzvan Niculescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite