Germania rămâne în continuare insensibilă la strigătele disperate de ajutor ale liderilor Uniunii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Randamentele obligaţiunilor germane au atins maximul ultimei luni, iar preţurile acţiunilor din întreaga lume se menţin la minimele ultimelor şapte săptămâni, ca urmare a eşecului înregistrat de Germania în cadrul licitaţiei de obligaţiuni realizate miercuri, când nu a reuşit să atragă decât o mică parte din suma de care avea nevoie.

Un demers nereuşit ce semnifică accentuarea temerilor investitorilor, care par a nu mai avea încredere nici măcar în economia germană.

Pieţele pun presiune pe moneda europenă care se tranzacţionează în continuare în zona minimelor ultimelor şapte săptămâni în raport cu dolarul american, iar investitorii urmăresc înfriguraţi întâlnirea liderilor francezi, germani şi italieni, aşteptând orice  semn din partea  Berlinului care să ateste căderea la un compromis cu restul liderilor europeni, cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru ieşirea din criză.

Între timp, efectele negative ale eşecului înregistrat de Berlin în cadrul emisiunii de obligaţiuni în care nu a reuşit să atragă decât jumătate din cele 6 miliarde de euro pe care şi le propusese, continuă să se simtă în pieţe, pentru a doua zi consecutiv.

Randamentul obligaţiunilor germane la 10 ani a crescut cu 2.14%, mult peste rata de creştere de doar 1.724% înregistrată la începutul acestei luni.
O creştere mai mare decât cea înregistrată de randamentele obligaţiunilor emise de Trezoreria Statelor Unite (care a fost de doar 1.88%) sau randamentele titlurilor emise de Japonia – în cazul cărora creşterea a fost doar de 1%.

Diferenţa este însă explicabilă parţial şi prin faptul că Banca Centrală Europeană are o dobândă de politică monetară care se menţine încă peste cea a Statelor Unite şi a Japoniei. 

“Cred că ne apropiem de un răspuns hotărât din partea lideriilor UE. Un răspuns ce ar putea consta fie într-o atitudine mai agresivă din partea BCE, fie într-un consens cu privire la emiterea obligaţiunilor comune, variantă care începe să câştige tot mai mult teren”, a declarat Rainer Guntermann, stretegist la Commerzbank.

În oricare dintre variante însă, credibilitatea ţărilor ce formează nucleul dur al zonei euro, va fi considerabil diminuată, iar obligaţiunile germane vor avea  mult de suferit în cazul în care se va accepta varianta emisiunii de obligaţiuni comune.

Randamentele reale ale titlurilor pe termen de 10 ani emise de Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, calculate ca diferenţă dintre randamentul nominal adus de aceste titluri şi rata inflaţiei, sunt pe teritoriu negative.
Doar titlurile Japoniei mai oferă un randament real pozitiv, care se situează la aproximativ 1%.

În acest context, indicele MSCI – care reflectă evoluţia de ansamblu a pieţelor bursiere din întreaga lume, a câştigat 0.15 % astăzi, dar se menţine în continuare pe o pierdere de circa 15% faţă de valorile de la finele anului trecut.

În paralel, acţiunile europene au crescut astăzi cu 0.6 %, la fel ca şi acţiunile companiilor din economiile emergente.

Wall Street este închis pentru sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei.

Pe pieţele de mărfuri, preţul petrolul a crescut cu 0.5% ajungând la 96.6  dolari barilul.

Pe piaţa valutară, după ce euro a înregistrat o creştere de 0.3 % atingând valoarea de 1.3379 dolari, miercuri a revenit pe scădere, atingând nivelul de de 1.3318 dolari.
„În situaţia de faţă euro scade cu doi paşi şi creşte cu unu”, a declarat Carl Hammer, trader pe pieţele valutare în cadrul grupului bancar Nordea, cu sediul în Stockholm.

Eşecul Germaniei a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la gradul de îndatorare al Germaniei, iar temerile acestora sunt accentuate de faptul că planul de emitere a obligaţiunile comune pare a prinde contur, ceea ce ar majora semnificativ costul de finanţare pentru cea mai mare economie a Uniunii.

Dificultăţile pe care băncile comerciale europene le au în a atrage capitaluri s-au accentuat, iar costul asociat schimburilor valutare prin contracte swap a atins un nou maxim al ultimilor trei ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite