Efectele noilor norme de creditare asupra economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea noilor norme de creditare, la începutul lunii octombrie, va avea un efect imediat asupra veniturilor populaţiei. Asupra economiei abia în următorul an se va resimţi un impact al

Aplicarea noilor norme de creditare, la începutul lunii octombrie, va avea un efect imediat asupra veniturilor populaţiei. Asupra economiei abia în următorul an se va resimţi un impact al noului regulament BNR.

Un grad de îndatorare mai redus va restrânge accesul populaţiei la împrumuturi şi, implicit, va genera un consum în scădere. Românii îşi vor diminua astfel cererea atât pentru produsele fabricate la noi, cât şi pentru cele aduse de peste graniţă.

Analiştii spun că noile norme de creditare ar putea da, alături de avansul economic din acest an, un imbold temperării creşterii economice din 2009. Totodată, importurile ar putea consemna un regres, vizibil în reducerea deficitului comercial, iar cererea în scădere va diminua presiunile de creştere a preţurilor.

Mai puţine credite vor duce la o scădere a consumului şi, implicit, a PIB şi a importurilor

Deşi noile norme de creditare vor restrânge accesul populaţiei la finanţări, analiştii spun că acestea sunt necesare pentru bunul mers al economiei româneşti.

Regulamentul băncii centrale privind limitarea riscului de credit pentru împrumuturile destinate persoanelor fizice, care va intra în vigoare la 6 octombrie, a făcut mare zarvă în rândul populaţiei.

Speriaţi de restricţionarea accesului la credit, mulţi dintre români au dat fuga la bancă pentru a prinde ultimele împrumuturi "relaxate". Este adevărat, noile norme vor reduce gradul maxim de îndatorare, iar o parte dintre solicitanţi nu vor mai putea contracta creditul dorit.

Mai puţine credite, consum redus

Lăsând la o parte impactul noului regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) asupra populaţiei, trebuie amintite şi efectele care sunt aşteptate la nivel macroeconomic după trei-şase luni de la aplicare.

Limitarea creditării, cu impact direct asupra consumului populaţiei, se va resimţi din 2009 şi ar putea determina o încetinire a creşterii economice, în special pe segmentul construcţiilor şi serviciilor, se arată într-un raport BCR.

Subscriind aceleiaşi idei, Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), consideră că noile norme de creditare ar putea duce la o reducere a ritmului de creştere a Produsului Intern Brut cu până la 0,5% în următorul an.

Nu trebuie să uităm, însă, că după avansul semnificativ, peste potenţial, înregistrat de economia românească în primul semestru din acest an (8,8%) şi după o creştere aşteptată de peste 8% pe întreg anul 2008, mai mulţi analişti au atras atenţia asupra unei posibile frânări bruşte a economiei în următorul an. "În 2009 se va consemna o încetinire puternică a ritmului de creştere economică.

Mă aştept la o încetinire a creşterii de la 8,8% la finele lui 2008, la sub 4% în 2009", ne-a spus Nicolaie Chidesciuc, economist-şef al ING Bank.

În plus, acesta nu exclude posibilitatea ca economia românească să înregistreze o recesiune tehnică în următorul an. Mai exact, două trimestre consecutive cu rate de creştere economică negativă, comparativ cu trimestrul anterior, pe date ajustate sezonier.

Importuri mai scăzute

Odată cu reducerea consumului pe fondul unor împrumuturi bancare mai mici, inflaţia ar putea să înregistreze şi ea o reducere.

Toate acestea, în condiţiile în care banca centrală îşi va menţine restrictivitatea monetară. "Odată cu încetinirea creditării o să scadă puterea de consum a populaţiei. Astfel, mă aştept să se resimtă o reducere a presiunilor de creştere a preţurilor în condiţiile în care politica monetară va rămâne restrictivă şi în 2009", a mai spus Chidesciuc.

Mai puţine împrumuturi vor însemna şi o cerere mai mică pentru bunurile de larg consum aduse din afara graniţelor. "Vom vedea o încetinire a creşterii creditării care se va reflecta într-un consum mai mic. Asta ar însemna importuri mai reduse, adică o reducere a deficitului comercial", ne-a explicat Cabat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite