Efectele Codului Fiscal în mediul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în scopul creşterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. În schimb, mediul de afaceri anticipează efectele negative ale unor măsuri introduse prin noua formă a Codului

în scopul creşterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. În schimb, mediul de afaceri anticipează efectele negative ale unor măsuri introduse prin noua formă a Codului Fiscal.

Turismul rural, mai scump
Iubitorii de vacanţe la ţară vor plăti mai mult pentru un sejur într-o pensiune rurală, începând de anul viitor, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Noul Cod Fiscal a eliminat toate facilităţile de care beneficiau pensiunile turistice, pe motiv că sunt neconforme cu principiile Uniunii Europene. Cea mai importantă prevedere care se aplica până acum proprietarilor de pensiuni se referea la scutirea de la plata impozitului pe venit sau profit pe o perioadă de zece ani. "Măsura va încuraja evaziunea fiscală în domeniul turismului rural, şi aşa destul de ridicată", ne-a declarat Marilena Stoian, preşedintele ANTREC.

Comercializarea alcoolului contrafăcut va înflori
Introducerea de noi accize la benzină, păcură, electricitate şi gaze naturale utilizate drept carburant va determina o escaladare foarte puternică a preţurilor ce va determina efecte în lanţ. Asta se va întâmpla, deşi etapele de introducere a noilor valori ale accizelor este cu mult devansată, raportată la calendarul negociat cu Uniunea Europeană. Deşi Codul Fiscal instituie o acciză redusă de 475 de euro/hl alcool pur, faţă de 750 de euro/hl alcool pur, cât este acciza standard, în cazul alcoolului etilic produs în micile distilerii cu o producţie anuală de cel mult 10 hectolitri alcool pur, producătorii din domeniu anticipează accentuarea contrabandei. "Din punct de vedere economic, prin introducerea taxei pe viciu, la care se adaugă acciza, preţurile la alcool vor creşte de la 1 iulie a.c. în medie cu 40-45% şi vor scădea vânzările", ne-a declarat Mihail Radu Morariu, vicepreşedintele Garant. Potrivit acestuia, mulţi producători autohtoni şi chiar importatori s-au orientat către produsele făcute la negru, zilnic venind din Republica Moldova 10-15 autocisterne pline cu vin.

Impozitarea autovehiculelor loveşte în transportatorii rutieri
Impozitarea suplimentară a autovehiculelor cu capacitate cilindrică mai mare de 1.500 cmc, pentru fiecare grupă de 200 cmc, îi loveşte greu pe marii transportatori rutieri. Constantin Vasile, secretarul general al Federaţiei Operatorilor Rutieri de Transport (FORT), ne-a declarat că măsura va produce pierderi mari societăţilor de profil, care, în aceste condiţii, ar putea suferi un colaps financiar. "Pierderea ar putea fi compensată numai prin majorarea tarifelor de transport, care, în prezent, pot ajunge la 1 euro/km", spune Constantin Vasile. Asociaţia deţine un parc auto de aproximativ 100 de autovehicule de mare tonaj, cu capacităţi cilindrice cuprinse între 6.000 şi 9.000 de cmc. Dacă proprietarii de autovehicule de mare tonaj sunt deja bulversaţi de ce se anunţă după 1 ianuarie 2007, comercianţii de autoturisme de lux nu se simt ameninţaţi în niciun fel. Ciprian Bercea, directorul de marketing de la Automobile Bavaria - distribuitorul mărcilor BMW şi Rolls Royce -, crede că vânzările nu vor suferi o scădere începând de anul viitor. "Noi ne adresăm clienţilor cu bani, care îşi permit să plătească în plus pentru o marcă premium", ne-a declarat Bercea.

Anularea facilităţilor pentru programatori reduce competitivitatea IT
"Considerăm că eliminarea scutirii de impozit pentru cei care lucrează în domeniul producţiei informatice este o eroare, o măsură care va produce mai mult daune decât beneficii. Cu toate acestea, înţelegem şi raţionamentele Ministerului Finanţelor Publice, preocupat în mod prioritar de îndeplinirea cerinţelor legate de integrarea în Uniunea Europeană. Renunţarea la această facilitate oferită programatorilor face şi mai dificilă păstrarea specialiştilor din domeniu în ţară. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor de profil pe această temă şi va susţine în continuare menţinerea scutirii de impozit pentru programatori. În lipsa acestei facilităţi, România va pierde o parte din avantajele competitive pe care se bazează calitatea lucrătorilor şi costurile reduse cu forţa de muncă din domeniul IT", ne-a declarat ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy.

Investitorii imobiliari vor construi case mai mici
Proprietarii de locuinţe cu suprafeţe mai mari de 150 metri pătraţi vor scoate mai mulţi bani din conturi pentru plata impozitului, începând de anul viitor. Potrivit noului Cod Fiscal, impozitul va creşte cu câte 10% pentru fiecare 100 mp peste suprafaţa de 150 mp. "Ideea de a impozita progresiv proprietatea este exact inversul mecanismului după care funcţionează cota unică, or asta înseamnă inconsecvenţă din partea guvernanţilor", ne-a declarat analistul imobiliar Emil Giurgiu. El crede că o asemenea măsură îi va descuraja pe constructorii de complexuri rezidenţiale moderne, formate de regulă din apartamente spaţioase. Aceştia vor trebui să plătească impozite mai mari în momentul finalizării şi înregistrării imobilului la autoritatea locală. "În aceste condiţii, este posibil ca investitorii imobiliari să se reorienteze către locuinţe mai mici, de până 150 mp", crede Giurgiu. Nu în ultimul rând, reculul se va simţi şi pe piaţa materialelor de construcţii. "Construirea de locuinţe mai mici înseamnă automat scăderea consumului de materiale de construcţii. Cu alte cuvinte, loveşti exact într-o piaţă aflată în plin avânt", conchide Giurgiu.

Evaziune în creştere în sectorul microîntreprinderilor
Anularea vechiului sistem de impozitare al microîntreprinderilor, respectiv cu o cotă de 3% din cifra de afaceri, şi introducerea unei taxe pe profit de 16%, de la 1 ianuarie 2007, au determinat reacţii vehemente din partea mediului vizat. Potrivit noilor reglementări fiscale, microîntreprinderile nu vor mai avea posibilitatea să opteze pentru una dintre cele două forme de impozitare, pe venit sau pe cifra de afaceri. Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, este de părere că modificarea acestui aspect reprezintă un lucru extrem de grav, care va determina intensificarea fiscalităţii. "Se va înregistra o fiscalitate mărită. Aceasta va fi dublată de o creştere a gradului de evaziune fiscală, pentru că se va majora numărul firmelor care nu înregistrează profit. Prin introducerea unui impozit de 16% pe profitul microîntreprinderilor este greu de crezut că vor creşte veniturile la bugetul statului", ne-a declarat Nicolescu. În opinia sa, privit în ansamblul său, noul Cod Fiscal dă o mai mare predictibilitate mediului de afaceri, însă nu reprezintă un progres, ci mai degrabă o revenire la normalitate.

Plata bianuală a taxelor locale, lovitură pentru pensionari

De anul viitor, plata taxelor şi impozitelor locale se va face de două ori pe an, şi nu de patru ori, cum este în prezent. Anton Steiner, director adjunct în cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 2, este de părere că situaţia îi va dezavantaja pe cei cu venituri mici, în special pe pensionari, "care vor trebui să facă un efort financiar dublu pentru a face faţă noului calendar de plată". O altă măsură referitoare la taxele şi impozitele locale este indexarea acestora o dată la trei ani, când rata inflaţiei depăşeşte cumulat 10%, în loc de anual, cum prevede legea actuală.

Alte noutăţi aduse de Codul Fiscal în domeniul imobiliar:
- leasingul cu bunuri imobile va fi scutit de TVA (cu drept de opţiune pentru taxare);
- livrarea bunurilor imobile care nu sunt noi şi de terenuri care nu sunt construibile va fi scutită de TVA, dar va fi însoţită şi de obligativitatea ajustării dreptului de deducere exercitat pentru respectivul bun imobil;
- schimbarea destinaţiei iniţiale a bunului imobil, respectiv utilizarea acestuia în cadrul unui sector care dă drept de deducere într-o măsură diferită faţă de deducerea iniţială, va fi însoţită de obligativitatea ajustării dreptului de deducere în cadrul unei perioade de ajustare, care în România a fost fixată la 20 de ani;
- au fost stabilite reguli tranzitorii specifice acestui sector, deoarece România nu a aplicat în prezent sistemul ajustărilor de TVA decât în cazul închirierilor de bunuri imobile în scutire de TVA.

"Eliminarea scutirii de impozit pentru cei care lucrează în domeniul producţiei informatice este o eroare, o măsură care va produce mai mult daune decât beneficii"
Zsolt Nagy
ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei

"Vânzările de autoturisme de lux nu vor suferi de pe urma impozitării suplimentare a mijloacelor de transport"
Ciprian Bercea
director de marketing Automobile Bavaria

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite