Economist-şef Banca Mondială în România: "Vă trebuie un sistem mai bun de colectare a taxelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul-şef al Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna, a vorbit marţi, la Bucureşti, despre creşterea economică pe 2010 şi PIB-ul potenţial.

Principalele declaraţii ale Cătălinei Păun:

- Pe termen scurt, cred că PIB-ul potenţial este de 3-4 procente.

- România ar putea înregistra anul viitor o creştere economică cuprinsă în intervalul 0,5%-2%.

- Motoarele creşterii economice se vor schimba, după ce resursele externe nu vor mai fi acolo şi vor trebui mobilizate sursele interne.

- În educaţie, resursele au crescut foarte mult, dar este chestionabil dacă acest sector este performant sau nu. Conform unor teste, performanţa a scăzut.

- Vis-a-vis de contracţia economică, sectorul bancar a evoluat bine, este robust.

- România trebuie să reducă nivelul cheltuielilor bugetare, în principal cele cu personalul, şi o ajustare bugetară nu trebuie realizată pe baza creşterii taxelor.

- Mi-e greu să cred că o creştere a taxelor ar putea să compenseze deficitul bugetar. Ar trebui să fie creşteri foarte mari.

- România are nevoie de un sistem mai performant de colectare a taxelor.

Delegaţia BM vine marţi sau miercuri

Banca Mondială va trimite marţi sau miercuri o delegaţie la Bucureşti pentru a evalua stadiul implementării măsurilor agreate cu autorităţile române şi pentru a se întâlni cu delegaţiile FMI şi Comisiei Europene, prezente deja în România. "Vor veni câţiva reprezentanţi de la Washington ca să evalueze stadiul implementării măsurilor. Avem o serie de programe stabilite cu autorităţile române şi, în funcţie de evoluţia acestora, board-ul Băncii Mondiale decide eliberarea tranşelor", a spus Păuna.

Pogea: Guvernul vrea să trimită bugetul pe 2010 până de Crăciun

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat marţi că Guvernul vrea ca până la Crăciun să trimită parlamentului bugetul pe 2010. Pogea s-a întâlnit marţi dimineaţă cu şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, pentru a evalua încheierea exerciţiului financiar pe 2009, iar după întâlnire a spus că există o "mare probabilitate de a ne încadra în ţinta de deficit".

Vizită FMI pentru a treia tranşă

O echipă FMI a ajuns luni la Bucureşti pentru discuţii cu Finanţele pe tema bugetului de stat pe 2010 şi să pregătească o nouă misiune completă de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi la Bucureşti în ianuarie, după formarea guvernului şi elaborarea programului de guvernare.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene pentru un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an şi de 5,9% din PIB în 2010, în cadrul acordului de finanţare în valoare totală de 20 miliarde euro. După primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la circa 6% din PIB, potrivit datelor preliminare ale Finanţelor.

Premierul în exerciţiu Emil Boc a declarat luni că sunt şanse mari ca România să primească cea de-a treia tranşă de la FMI în luna ianuarie, sau chiar tranşele trei şi patru, şi a dat asigurări că sunt bani pentru plata salariilor şi pensiilor în luna decembrie.

Ultima misiune a FMI în România, de la începutul lunii noiembrie, a plecat fără o decizie clară, în condiţiile instabilităţii politice, instituţia aşteptând formarea unui nou guvern la Bucureşti pentru a trimite o nouă misiune, în urma căreia să poată decide acordarea celei de-a treia tranşe, în valoare de 1,5 miliarde euro.

FMI a dat României primele două tranşe din pachetul de asistenţă financiară negociat, în valoare totală de 6,57 miliarde euro. A treia tranşă, de 1,5 miliarde euro, era programată iniţial pentru jumătatea lunii decembrie, însă a fost amânată până la data formării unui nou guvern.

Şi Comisia Europeană a amânat acordarea celei de-a doua tranşe, de 1 miliard de euro, din împrumutul acordat României, în valoare totală de circa 5 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani, aşteptând clarificarea situaţiei de la Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite