Economiştii străini au devenit mai optimişti decât guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii prevăd un produs intern brut în creştere mai mare decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză Guvernul preconiza că, în 2008, vom avea un PIB de 133,8 miliarde de euro,

Bancherii prevăd un produs intern brut în creştere mai mare decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză

Guvernul preconiza că, în 2008, vom avea un PIB de 133,8 miliarde de euro, bancherii estimează 136,6 miliarde de euro, bazându-se pe faptul că va fi un an agricol bun.

Investiţiile masive şi posibilele performanţe din agricultură i-au determinat pe analiştii băncii UniCredit să prognozeze, în ultimul raport trimestrial, că în 2008 vom avea o creştere economică de 6,8%, iar Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 136,6 miliarde de euro.

Pentru comparaţie, Comisia Naţională de Prognoză de la Bucureşti estimează că, în acest an, economia va creşte doar cu 6,5% şi PIB-ul va fi de 133,8 miliarde de euro. Pe de altă parte, experţii companiei de consultanţă financiară PricewaterhouseCoopers arată că piaţa imobiliară românească este în continuare atractivă, datorită ratelor ridicate de rentabilitate.

Referitor la economia românească per ansamblu, analiştii UniCredit au o singură îngrijorare: creşterea e bazată în mare măsură pe finanţări externe, fapt care poate pune sub semnul întrebării evoluţia pieţelor, în contextul actualei crize internaţionale.

Preţurile cresc, leul slăbeşte

"Ne aşteptăm ca o anumită încetinire să se manifeste, dar nu înainte de ultimul trimestru al acestui an, provenită din înăsprirea condiţiilor monetare interne şi din creşterea costului finanţării externe, cu efecte semnificative pentru o ţară ca România, care se bazează foarte mult pe economiile străinilor pentru a-şi finanţa creşterea", arată analiştii UniCredit.

Rata anuală a inflaţiei este estimată să ajungă, la sfârşitul anului 2008, la 6,8%, iar pentru sfârşitul lui 2009, economiştii văd în prezent o inflaţie anuală de 5%.

Inflaţia medie ar urma să ajungă, potrivit estimărilor UniCredit, la 8,2%, în 2008, şi la 5,4%, anul viitor, faţă de estimarea precedentă, de 7,4% pentru acest an şi de 4,6% în 2009.

În privinţa cursului de schimb, analiştii UniCredit şi-au menţinut prognozele anterioare, estimând un nivel de 3,58 lei pentru un euro la sfârşitul lui 2008 şi o depreciere de până la 3,66 lei/euro în decembrie 2009. Cursul mediu de schimb este estimat la 3,60 lei/euro în 2008 şi 3,62 lei/euro în 2009.

Piaţa imobiliară rămâne atractivă

România e considerată în continuare atractivă pentru investitori, datorită ratelor de rentabilitatate ridicate pe care le oferă, arată un studiu al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers. Cu toate acestea, niciun oraş de la noi nu a fost inclus în topul atractivităţii investiţiilor şi al perspectivei de dezvoltare din Europa.

Conform datelor publice disponibile, anul trecut, în România, indicatorul de apreciere a ofertei de spaţii comerciale s-a situat la niveluri de 5-6 ori mai mici decât media europeană. Una din concluziile studiului PricewaterhouseCoopers face referire la necesitatea unor corecţii pe piaţa românească de retail - piaţa spaţiilor comerciale - datorită supraofertei din unele zone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite