Economisirea creste, creditarea populatiei stagneaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* In februarie, creditele catre populatie nu au crescut deloc * Dobanzile la creditele in lei vor scadea, dar nu se stie cand...

Rata economisirii a revenit pe un trend crescator, iar creditarea persoanelor fizice a lasat in urma febra lunilor trecute, au fost "stirile bune" cu care guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a iesit ieri la rampa. "Economiile populatiei au sporit cu 2,8 la suta in februarie 2004 fata de decembrie 2003, iar fata de ianuarie 2004, cresterea a fost cu 2,3 la suta", a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa. "Reluarea trendului ascendent al economisirii este vitala pentru cererea de bani din economie", a adaugat oficialul BNR. El spune ca economiile in lei au crescut in februarie mai mult comparativ cu cele in valuta si ca aceasta tendinta va continua si in luna martie. In privinta evolutiei creditului, Isarescu spune ca masurile adoptate de BNR au dat roade, deorece se constata o aplatizare in evolutia creditelor pentru populatie. "In februarie, cresterea creditelor catre populatie a fost de 2,1 la suta fata de decembrie 2003 si zero fata de ianuarie 2004, in termeni reali", a spus oficialul BNR, adaugand ca, desi asistam acum la o aplatizare a creditelor catre populatie, BNR nu se asteapta ca aceasta situatie sa continue.
Atentie la creditele in valuta!
Guvernatorul bancii centrale a aratat ca imprumuturile in valuta au crescut sensibil mai mult decat cele in lei si a atras atentia bancilor sa nu deschida robinetul creditelor in euro sau dolari. El si-a explicat temerile prin incertitudinea ce domneste in privinta raporturilor euro-dolar. "Dobanzile la euro si dolar vor creste cu siguranta, dar nu stim exact cand, de aceea mesajul meu este: Mare atentie la creditele in valuta!", a punctat guvernatorul BNR. Tot in sfera incertitudinilor temporale a fost plasata si evolutia dobanzilor la lei. "In mod cert vor scadea, dar nu putem spune cand", a mai spus Isarescu, dupa care a adaugat ca vom avea dobanzi mai mici cand "piata va crede intr-o rata a inflatiei de 9 la suta".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite