Economiile populaţiei se apropie de 11 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a depozitelor bancare deţinute de persoanele fizice a urcat, în luna mai a acestui an, la aproape 10,9 miliarde de euro, cu circa 500 milioane de euro peste nivelul înregistrat

Valoarea totală a depozitelor bancare deţinute de persoanele fizice a urcat, în luna mai a acestui an, la aproape 10,9 miliarde de euro, cu circa 500 milioane de euro peste nivelul înregistrat în luna precedentă. În plus, comparativ cu perioada similară din 2006, soldul total al depozitelor s-a majorat cu circa patru miliarde de euro. Economiile populaţiei sunt totuşi printre cele mai reduse din Europa.

Cele mai recente date publicate de Eurostat arată faptul că economiile românilor reprezintă numai un procent din soldul înregistrat la nivelul întregii Uniuni Europene. Asta pentru că, raportat la numărul total al populaţiei, valoarea medie a unui depozit nu depăşeşte 520 euro.

Pe de altă parte, în state precum Polonia, indicatorul a depăşit 1.300 euro, iar în ţările cu economii dezvoltate, depozitul mediu al unei persoane este de cel puţin trei ori mai mare decât nivelul înregistrat în Europa Centrală. Totuşi, spre deosebire de statele dezvoltate, ponderea depozitelor bancare în totalul averii financiare a populaţiei este de două ori mai mare (aproximativ 55%).


Cele mai multe depozite, în Capitală Bucureştiul deţine aproximativ 38% din totalul depozitelor înregistrate la nivelul ţării. În plus, pe parcursul ultimelor 12 luni, ponderea economiilor din Bucureşti s-a majorat cu circa două puncte procentuale. Totuşi, trebuie amintit faptul că unele instituţii de credit mută conturile unor clienţi mari în Capitală şi nu le păstrează la sucursalele din judeţul respectiv.

La polul opus, cele mai mici economii sunt înregistrate în judeţul Giurgiu - numai 48 milioane de euro. Totodată, valoarea depozitelor din Mehedinţi este de circa 57 milioane de euro, iar în Sălaj, soldul este de circa 62 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite