Economia românească, şi mai puţin performantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte competitivitatea economică, mai jos cu o poziţie faţă de 2008. În timp ce statele din regiune au urcat cel puţin o poziţie în topul competitivităţii la nivelul Uniunii, România coboară până pe locul 26.

Tot mai mulţi salariaţi, loviţi de sărăcie

România a coborât o poziţie şi se află în acest an pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa competitivităţii economice, devansând doar Bulgaria în clasamentul realizat de World Economic Forum şi condus de Suedia. În 2008, România se afla pe locul 25. În ceea ce priveşte subindicii scorului de competitivitate, ţara noastră ocupă ultimul loc în funcţie de capacitatea de creare a unei societăţi informaţionale şi de construirea unor reţele industriale.

Înaintea bulgariei

Referitor la îmbunătăţirea incluziunii sociale şi a mediului antreprenorial, economia românească se situează între statele membre pe locul 22, respectiv 21. În timp ce ţara noastră pierde teren, statele din regiune câştigă: Polonia a urcat pe locul 24, Ungaria pe 21, iar Cehia pe 15. Potrivit studiului, mai multe ţări care au aderat la Uniune în 2004, precum Estonia, Slovenia şi Cehia, au devansat multe dintre statele membre mai vechi, ceea ce implică faptul că sunt mai aproape de respectarea obiectivelor Tratatului de la Lisabona.

Între posibilele noi state membre, Croaţia şi Muntenegru au devansat ţările cele mai slab plasate, respectiv Polonia, Italia, România şi Bulgaria, în timp ce Turcia şi Macedonia au performanţe mai bune decât statul bulgar. Pe primele poziţii ale topului se află Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda şi Luxemburg. Germania este pe locul 6, Franţa pe 8, Marea Britanie pe 9, în timp ce Spania se află pe poziţia 18, iar Italia abia pe 25. Între ţările din estul şi centrul Europei, cel mai bine plasată este Estonia, pe locul 12, urmată de Slovenia pe 14 şi Cehia pe poziţia 15. Ungaria este pe locul 21, iar Polonia pe 24.

CRITERII

La realizarea clasamentului, au fost luate în calcul criterii precum crearea unei societăţi informaţionale, dezvoltarea unui spaţiu european pentru inovaţii şi cercetare şi dezvoltare, finalizarea procesului de creare a pieţei unice şi construirea unor reţele industriale.

PDF Varianta integrală a studiului World Economic Forum

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite