Economia nu va mai creşte ca înaintea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii nu sunt convinşi că avansul PIB va depăşi 3% în 2012, chiar dacă Guvernul şi FMI continuă să mizeze pe o creştere de 3,5%. Cererea internă şi exporturile dau semne de încetinire, fapt care-i determină pe bancheri să reducă prognozele de creştere a PIB pe următorii ani.

La sfârşitul săptămânii trecute, două instituţii financiare, UniCredit Ţiriac Bank şi ING Bank, şi-au anunţat rezervele faţă de prognoza oficială de creştere a economiei în 2012. Dacă Guvernul preconizează un avans al PIB de 3,5% pentru anul viitor, ING şi-a revizuit drastic prognoza, reducând-o de la 3,5% la 2,2%. Şi experţii de la Unicredit sunt ceva mai pesimişti, estimând o „revenire lentă" în următorii ani.

„România strânge cureaua"

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa, a prezentat vineri, în deschiderea unei conferinţe organizate de asociaţia oamenilor de afaceri italieni - Confindustria, ce efecte a avut criza asupra economiei româneşti şi care sunt perspectivele pentru viitorul apropiat. „România strânge cureaua, volumul activităţilor economice s-a redus, iar creşterea rapidă din 2008 nu va mai fi posibilă curând", a arătat Dan Bucşa. El a observat că exporturile au crescut datorită unei cereri mai mari înregistrate în ţările UE, dar şi în ţările emergente, iar competitivitatea produselor româneşti a avansat.

„Dacă în semestrul I industria a fost motorul creşterii, datorită exporturilor, în semestrul II factorul favorizant va fi agricultura şi, desigur, un efect statistic de bază, respectiv faptul că în perioada de referinţă România a avut o evoluţie mai slabă pe fondul măsurilor de austeritate din a doua jumătate a anului trecut". De asemenea, „cererea internă creşte mai încet decât înainte de recesiune şi va avea o revenire lentă în următorii ani", a mai arătat Bucşa.Tot despre o cerere internă slabă vorbesc şi economiştii de la ING Bank. Ei au anunţat, vineri, că revizuiesc în jos prognoza de creştere economică a României în 2012, de la 3,5% la 2,2%. „Contracţia cererii interne a continuat. Acest lucru, alături de tensiunile la nivel global, sugerează o scădere pentru viitor", argumentează economiştii ING.

Vezi AICI câteva efecte ale crizei curente asupra economiei României şi care sunt motoarele economiei româneşti în 2011-2013

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite