VIDEO Economia n-a crescut ca-n poveştile oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut a avansat doar cu 0,2% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru. Guvernul se aştepta, în negocierile cu FMI, la o creştere de cel puţin 0,3-0,4%. Uşoarele rateuri ale motoarelor economiei - industria şi exporturile - au determinat frânarea creşterii PIB de la 0,7% în trimestrul I la 0,2% în trimestrul II.

Perioada aprilie-iunie (trimestrul al doilea) din acest an a fost ceva mai puţin productivă pentru România, reiese din datele tip „semnal" referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. În serie ajustată sezonier, avansul PIB a fost de 0,2% faţă de trimestrul anterior şi de 0,3% faţă de acelaşi trimestru din 2010.

Reamintim că, la sfârşitul lunii iulie, oficialii de la Palatul Victoria au declarat că Executivul mizează în trimestrul al doilea pe o creştere a PIB de 0,3%-0,4%, faţă de primul trimestru, cifrele acestea fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în misiunea de evaluare încheiată la 4 august. În primul semestru din acest an, economia României a avut un avans de 1,6% pe serie brută, respectiv 0,3% pe serie ajustată sezonier, aceasta fiind prima creştere semestrială consemnată din 2008 încoace.

Agricultura ne dă motive de optimism

Datele privind avansul PIB reprezintă o surpriză pozitivă, având în vedere evoluţiile sectoriale, pentru cei mai mulţi dintre economişti. Astfel, potrivit economistului-şef al ING Bank România, Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, evoluţia din trimestrul al doilea poate fi explicată printr-o performanţă foarte bună în agriculturã, care ar putea continua şi ar fi singura şansă de a atinge o creştere economică de 1,5% în 2011. „Dacă în 2012 va fi un an agricol normal, atunci contribuţia sectorului la formarea PIB va fi negativă, având în vedere supraperformanţa din 2011, ceea ce în final va afecta creşterea economică", a afirmat Chidesciuc.

De cealaltă parte, economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Dan Bucşa, crede că avansul PIB în trimestrul al doilea din 2011 faţă de perioada similară din 2010 s-a bazat, cel mai probabil, pe o creştere mai lentă a valorii adăugate în industrie, din cauza slăbirii cererii externe. Cât priveşte evoluţia per ansamblu din 2011, economnistul de la UniCredit arată că agricultura şi efectul de bază pozitiv ar putea permite o creştere economică de 1,5% în acest an, dacă turbulenţele de pe pieţele financiare nu se adâncesc, industria rămânând, în acest caz, cel mai mare contributor la avansul PIB. Bucşa aminteşte că în semestrul al doilea din 2010 majorarea TVA şi reducerea salariilor în sectorul public au determinat contracţia cererii interne şi a PIB.

image

În fine, economistul a mai arătat că exporturile şi industria ar putea să nu mai genereze creşteri spectaculoase, ca în primele luni ale acestui an, pentru că în vestul Europei - zona către care sunt îndreptate cele mai multe dintre mărfurile trimise de România la export - creşterile nu mai sunt atât de accelerate. Este posibilă astfel o scădere a cererii externe care ar avea un impact direct asupra evoluţiilor din România.

Creşterea nu se va vedea în nivelul de trai

Cum se face că avansul economiei nu a fost pe măsura aşteptărilor oficiale? „Problema este că România nu mai are surse de creştere, nici măcar din cele nesănătoase", arată Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată. El precizează că avansul consemnat acum „este doar un efect statistic de bază (n.r. -datorat unui nivel foarte redus al perioadei de referinţă), nu e o creştere reală". De ­altfel, „chiar dacă durează deja de trei trimestre consecutive, această creştere economică nu se reflectă în nivelul de trai al românilor şi nici nu se va reflecta prea curând", conchide Liviu Voinea.

0,3% este creşterea Produsului Intern Brut al României în al doilea trimestru din 2011, faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Reuters: Boc, un elev model al austerităţii

Premierul Emil Boc a fost un elev model al austerităţii predate de FMI. Dar turbulenţele globale de pe pieţe, creşterea economică slabă şi privatizările întârziate l-ar putea forţa să taie „mai adânc", deşi anul viitor va fi unul electoral, se arată într‑o analiză publicată de agenţia de presă Reuters.

Boc a suferit deja semnificativ în sondajele de opinie, partidele coaliţiei de guvernare adunând doar 25% din susţinerea publicului, faţă de o cotă confortabilă de 60% pentru alianţa partidelor de opoziţie, notează agenţia de presă. Mulţi analişti politici consideră însă că legăturile slabe dintre partidele de opoziţie i-ar putea permite premierului să păstreze puterea, scrie Reuters.



Nevoit să taie mai adânc

FMI ar putea insista pentru o nouă rundă de măsuri de austeritate înainte de alegerile locale din vara anului viitor şi de alegerile generale din noiembrie 2012. Dacă economia globală se îndreaptă către frânare, va fi nevoie ca Guvernul de la Bucureşti să reducă din nou cheltuielile publice. „Cred că vor avea nevoie să impună noi măsuri de reducere a costurilor, inclusiv concedieri, şi să insiste mai mult pe restructurarea companiilor de stat care generează pierderi", comentează analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu. Creşterea din iunie a deficitului este îngrijorătoare în principal pentru că indicatorul urcă de regulă mult mai rapid spre finalul anului, mai ales în cazul României.

image
image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite