Economia chineză creşte prea rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea accelerată a inflaţiei va determina banca centrală a Chinei să mărească dobânda de politică monetară. Investitorii se aşteaptă la majorarea dobânzilor şi aprecierea monedei naţionale, yuanul, în raport cu dolarul, ceea ce va reduce gradual exporturile chineze.

Datele referitoare la creşterea presiunilor inflaţioniste, majorarea producţiei industriale şi noile împrumuturi care au depăşit estimările economiştilor sunt argumente pentru retragerea stimulentelor de care a beneficiat economia chineză.

Preţurile de consum s-au majorat cu 2,7% în februarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Creşterea producţiei industriale s-a accelerat cu 20,7% în primele două luni ale acestui an, în termeni anualizaţi. Acesta este cel mai mare avans înregistrat în ultimii cinci ani. Economiştii preferă să analizeze cumulat primele două ale anului, datorită vacanţei de şapte zile ocazionată de sărbătorirea Anului Nou chinezesc, care nu are o dată fixă în calendar.

Depăşirea ţintei de inflaţie

Produsul Intern Brut a crescut cu 10,7% în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce l-a determinat pe guvernatorul băncii centrale, Zhou Xianochaun, să declare că paritatea fixă dintre yuan şi dolar va lua sfârşit „mai devreme sau mai târziu".

Economiştii anticipează că ţinta de inflaţie de 3% va fi depăşită încă din aprilie, iar procesul de majorare al dobânzilor ar putea fi demarat încă din această lună. Şi principalele mărfuri, petrolul, oţelul, cupru şi aurul au suferit corecţii, pe fondul temerilor că economia chineză îşi va încetini ritmul de dezvoltare. Cotaţia la termenul de 12 luni pentru dolar a ajuns la 6,63 yuani, investitorii mizând pe o apreciere a monedei chineze cu 2,7% în faţa biletului verde.

Preţurile producţiei industriale s-au majorat într-un ritm mai alert, de 5,4% în februarie, faţă de 4,3% în ianuarie. Banca centrală urmăreşte restrângerea creditării cu 22% în 2010, faţă de 2009, iar guvernul vrea să descurajeze speculaţiile imobiliare. În acest sens s-au restricţionat creditele pentru achiziţia celei de-a doua locuinţe, iar dobânzile pentru împrumuturile ipotecare sunt în creştere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite