Economia britanică, pe urmele Greciei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta lirei sterline depinde de încrederea investitorilor străini, care deţin peste jumătate din obligaţiunile emise de Guvernul britanic, în politica fiscală şi monetară a Londrei. În timp ce toată atenţia e captată de criza fiscală pe care o traversează Grecia, Marea Britanie se confruntă cu probleme similare.

Sunt trei factori care pun presiune pe deprecierea lirei. În primul rând, teama că economia ar putea intra într-o perioadă de stagnare, după ce şi-a revenit timid pe finalul anului trecut din cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În al doilea rând, Banca Angliei ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare, creând presiuni inflaţioniste. Şi mai trebuie luat în calcul factorul politic, alegerile din luna iunie putând aduce la putere un guvern minoritar pentru prima oară după 1976.

Lira sterlină pare a fi foarte vulnerabilă, mai ales după ce a scăzut sub pragul de 1,5 unităţi pentru un dolar şi s-a apropiat foarte mult de paritatea cu moneda unică. Analiştii prognozează scăderi de până la 30% a lirei faţă de dolar din cauza dependenţei Marii Britanii de finanţarea masivă a deficitelor.

„Marea Britanie este departe de a se afla în situaţia Greciei, pentru că economia sa este mult mai dezvoltată", consideră Nicolaie Chidesciuc, economist-şef la ING Bank România. Însă situaţia se poate deteriora brusc.

Îngrijorările privind situaţia Greciei au fost exprimate cu mult timp înainte ca micul stat balcanic să fie aproape de intrarea în incapacitate de plată a datoriei publice. În aceeaşi situaţie s-ar putea afla şi Marea Britanie, atenţionează analiştii financiari.

Datorie de 112% din PIB

Ponderea datoriei publice în Produsul Intern Brut, de 112%, este aproximativ la acelaşi nivel cu cel al Greciei. Pe acest fond, Moody's a atenţionat încă din decembrie că Executivul de la Londra testează retrogradarea la Aaa pentru obligaţiunile sale.

„Lira suferă de pe urma deficitelor foarte mari. Nevoia de noi împrumuturi, atât a statului cât şi a sectorului privat, face ca moneda naţională să se deprecieze în raport cu principalele valute", spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România. El adaugă că nu crede totuşi într-un scenariu asemănător cu cel al Greciei.

Lira se află sub presiune, putând scădea rapid la 1,05 dolari şi să se ieftinescă sub un euro. Banca Angliei va contribui şi ea la depreciererea lirei dacă va relua injectarea de lichiditate în economie, pentru a susţine redresarea.

Aceasta ar însemna majorarea semnificativă a planului de achiziţii de active în valoare de 200 de miliarde de lire, anunţat pentru acest an. Menţinerea sub control a inflaţiei devine în aceste condiţii o sarcină aproape imposibilă.

Economia britanică ar putea beneficia însă de pe urma deprecierii lirei sterline, care poate juca rolul de supapă de siguranţă în efortul de restabilire a echilibrului economic. Pe parcursul anului trecut, lira a pierdut 28% din valoare în faţa dolarului, iar în acest an 7%, ajungând la cotaţia de 1,5 dolari.

Dar vulnerabilitatea monedei britanice constă în ponderea mare a datoriei externe. Peste jumătate din obligaţiunile britanice sunt deţinute de investitori străini. Dacă aceşti investitori îşi pierd încrederea în politica monetară sau fiscală a Londrei, lira sterlină va fi principala victimă. Cu alte cuvinte, economia britanică depinde în prezent de apetitul sau de aversiunea faţă de risc manifestată pe piaţa globală de capital.

Speculaţii pe liră

Scăderea spectaculoasă de ieri a lirei a fost provocată de anunţul preluării unei divizii asiatice a AIG, de către asiguratorul Prudential PLC pentru 35,5 miliarde de dolari. „Aceasta presupune vânzări masive de lire sterline contra dolari într-un viitor apropiat. Speculatorii au profitat pentru a paria masiv impotriva lirei sterline", explică Claudiu Cazacu, analist X-Trade Brokers.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite