Economia are noi poli de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăila, Iaşiul şi Gorjul sunt campioane în atragerea de fonduri europene pentru infrastructură şi încep deja lucrările pe şantiere. Banii alocaţi de UE pentru crearea de poli de creştere economică sunt aproape epuizaţi, iar proiectele au ajuns în faza de execuţie ce se va încheia în cel mult doi ani.

Ghidul solicitantului

Unul dintre cele mai importante capitole ale Programului Operaţional Regional (POR) este „Crearea de Poli de Creştere Economică", domeniu în care au fost deja contractate 3,1 miliarde de euro din cele 4,3 miliarde alocate, anunţă Ministerul Dezvoltării. Din cele 1.000 de proiecte agreate pentru finanţare, cele mai multe se regăsesc în judeţele Iaşi, Timişoara, Brăila, Constanţa şi Gorj, unde vor începe efectiv lucrările pe şantiere. Conducerea ministerului estimează că se vor crea câteva zeci de mii de locuri de muncă noi, întrucât proiectele respective vizează în special dezvoltarea infrastructurii şi trec deja în faza de execuţie. „Majoritatea lucrărilor vor fi închise până în 2013", precizează ministrul Elena Udrea, care arată că mai sunt chiar şi proiecte ce nu mai pot fi finanţate prin POR (motivul: s-au epuizat fondurile), astfel că vor primi bani printr-un alt program, respectiv „Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii" (PNDI). De altfel, vor exista obiective de investiţii în fiecare localitate din România, iar totalul fondurilor va fi contractat până la mijlocul acestui an, afirmă oficialul MDRT.

Încep angajările

În judeţele cu cele mai multe proiecte eligibile, şi nu numai, s-au înmulţit deja anunţurile de angajare, în special pentru posturi specifice lucrărilor de construcţii. Câteva exemple: l în Gorj se caută muncitori pentru tăierea sau spargerea materialelor de construcţii sau pentru diverse lucrări de natură hidrotehnică, dar şi pentru reabilitarea de drumuri şi poduri l în Brăila se angajează ingineri de construcţii, electricieni sau maşinişti pentru buldozere sau alte utilaje de terasare l la Iaşi se caută ingineri de construcţii industriale şi civile, frezori, fierar-betonişti, zidari sau şoferi pe maşini de mare tonaj l Constanţa are nevoie de sudori, lăcătuşi, operatori electromecanici, ingineri şi electricieni.

Pentru gestionarea mai eficientă a fondurilor UE, conducerea MDRT (minister care se află pe primul loc din punctul de vedere al absorbţiei) a aplicat măsuri relativ simple, cum ar fi limitarea cheltuielilor adiţionale la contractele de finanţare, descurajarea practicii contestaţiilor, externalizarea forului decizional, dar mai ales simplificarea procedurilor de atribuire prin introducerea caietelor-standard de sarcini.

Bani pentru proiectele încă nefinalizate

Pentru includerea în PNDI a obiectivelor aflate în diferite stadii de execuţie şi care nu pot fi finalizate, beneficiarii trebuie să rezilieze contractele în derulare şi să prezinte stadiul fizic şi valoric actualizat la zi al restului de executat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite