Economia României o ia din nou la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După creşterea timidă din trimestrul al doilea, majoritatea sectoarelor de activitate au revenit pe minus în iulie faţă de iunie. Industria, construcţiile, comerţul şi salariile au scăzut dramatic în iulie, contrazicând optimismul oficialilor referitor la revenirea din trimestrul al III-lea.

Evoluţiile din cel de-al doilea trimestru (cu o creştere economică de 0,3% faţă de trimestrul anterior)i-au determinat pe politicieni să afirme că în trimestrul al treilea vom consemna ieşirea din criză. Statisticile oficiale arată, însă, cu totul altceva: intrarea în cel de-al treilea trimestru a fost făcută cu stângul pentru că principalele sectoare de activitate au scăderi destul de abrupte şi nu anunţă deloc o eventuală revenire.

În iulie, industria a regresat atât ca producţie (-2,3%), cât şi ca volum al cifrei de afaceri (-7,3%) faţă de luna anterioară şi, ceea ce e mai rău, comenzile pentru producţia viitoare sunt cu peste 13% mai „subţiri". Unul dintre capetele de lanţ trofic ale economiei este sectorul construcţiilor, care în anii buni dinaintea crizei era chiar principalul motor al economiei. După creşteri lunare timide, de câteva procente, acest sector a revenit pe scădere în iulie, cu peste 10% faţă de iunie 2010, chiar dacă, de regulă, lunile de vară înseamnă vârful anual pentru constructori.

Motorul economiei trage în marşarier

În ceea ce priveşte construcţia de locuinţe, aici se consemnează cel mai dramatic recul, de peste 50% faţă de iunie. Astfel că, per ansamblu, acest „motor" care ar trebui să absoarbă cea mai mare parte a produselor finite (de la ciment şi confecţii metalice la ţiglă, mobilă şi alte materiale) trage de fapt înapoi întregul eşafodaj al industriilor furnizoare.

Nu doar economia, ci şi puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut. Iulie 2010 a fost a şasea lună din acest an şi a opta din ultimele 12 în care salariile au scăzut concomitent cu creşterea preţurilor. Dacă puterea de cumpărare scade, construcţiile nu mai „cumpără" aproape nimic de la industrii, iar producţia e tot mai mică, de unde vine optimismul oficialilor care anunţă ieşirea din criză în această toamnă?

Sectoarele economiei în luna iulie 2010*


Indicator Evoluţie
Salariul mediu net -4,7%
Construcţii -10,4%
Locuinţe -53,5%
Comerţ auto -21,1%
Alimentare -6,8%
Nealimentare -10,2%
Carburanţi +0,9%
Servicii +1,3%
Producţie industrială -2,3%
Vânzări industrie -7,3%
Comenzi industriale -3,3%
Costuri de producţie +0,1%

* Faţă de iunie 2010

Sursa: INS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite