Economia Greciei dă semne de revenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum statul elen a cauzat probleme zonei euro, noile cifre arată că ţara ar putea ieşi din recesiune mai repede decât se estimase. Ministrul de Finanţe grec a declarat că statul elen şi-a redus deficitul bugetar cu 42% în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au impus Greciei o ţintă de deficit bugetar de 5,8% din PIB în prima jumătate a anului, însă guvernul elen a reuşit să-l reducă la 4,9%. Astfel, în prima jumătate a acestui an, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli publice a fost de 11,4 miliarde de euro, în scădere de la 19,6 miliarde de euro în primul trimestru din 2009, arată datele Băncii Centrale din Grecia.

Guvernul de la Atena se pregăteşte pentru o nouă vizită a reprezentanţilor FMI, UE şi Băncii Centrale Europene (BCE), programată la 25-26 iulie, care vor verifica implementarea măsurilor de austeritate impuse în schimbul acordării unui împrumut de urgenţă, aprobat de cele trei instituţii Greciei la începutul lunii mai. Printre condiţii se număra şi reducerea deficitului bugetar de la 13,6%, cât era în 2009, la 8,1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an. „Credem că vom atinge ţinta de deficit bugetar de 8,1% din PIB, ba chiar vom înregistra o cifră mai redusă decât cea agreată", a declarat George Papaconstantinou, ministru de Finanţe grec, citat de Reuters.

PERSPECTIVE ÎNCURAJATOARE

În Grecia, deficitul primar, în care nu intră dobânzile achitate de guvern pentru datoria publică şi care măsoară cel mai bine stabilitatea financiară a unui stat, a scăzut cu 56%. Astfel, cheltuielile publice au fost reduse cu 15%, la 30,1 miliarde de euro, dar creşterea fondurilor obţinute din impozitele pe venit nu au atins ţinta agreată de 11%. Cu o majorare de numai 7,1%, suma a ajuns la 23,2 miliarde de euro. Estimările înaintate de guvern prevedeau o scădere a PIB cu 4% în 2010, însă ministrul de Finanţe le-a numit „prea pesimiste", adăugând că scăderea reală va fi mai aproape de 3%.

În primul trimestru din 2010, PIB a înregistrat o contracţie de 2,5%, comparativ cu perioada similară din 2009. Pentru al doilea trimestru, primele estimări arată o diminuare cu 3%. Cu toate acestea, costul asigurării împotriva riscului de neplată (CDS) pentru Grecia rămâne la un nivel ridicat, de 12% pe an.

Noile date sunt încurajatoare pentru statul elen, a cărei economie bazată în special pe turism a fost puternic lovită de criză. În ultimul an, din cauza temerilor investitorilor că va intra în colaps, Grecia a fost practic înlăturată de pe pieţele de obligaţiuni internaţionale, devenind astfel primul stat din zona euro nevoit să apeleze la FMI, UE şi BCE pentru a obţine lichidităţi.

NOI OPORTUNITĂŢI

Deşi acordul cu FMI şi UE prevede finanţarea Greciei până în 2012, Papaconstatinou a declarat că statul vrea să se împrumute de pe pieţe începând cu anul viitor. „Aceste rezultate reprezintă cu siguranţă un mesaj foarte important atât pentru societatea greacă, cât şi pentru pieţele naţionale şi internaţionale, de unde sperăm să obţinem credite pentru acoperirea datoriei publice în 2011", a mai spus oficialul grec, potrivit BBC.

Guvernul elen speră să obţină următoarele tranşe din împrumutul de urgenţă, fiecare în valoare de nouă miliarde de euro, până la sfârşitul anului.

Noi proteste la Atena

Un sondaj al Kappa Research arată că grecii sunt împărţiţi în două tabere în privinţa măsurilor de austeritate adoptate de guvern, 49% din cei chestionaţi fiind de acord cu ele şi 48% împotrivă. O nouă grevă a sindicatelor va avea loc mâine, atunci când parlamentarii vor vota majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite