Economia românească nu mai suportă preţul energiei electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Naţională a Consumatorilor de Energie din România avertizează că românii plătesc un preţ "exagerat" pentru energia electrică Accesul discreţionar al unor furnizori la

Asociaţia Naţională a Consumatorilor de Energie din România avertizează că românii plătesc un preţ "exagerat" pentru energia electrică

Accesul discreţionar al unor furnizori la electricitatea ieftină, dar şi creşterea continuă a preţului energiei au făcut ca presiunea asupra consumatorilor români, casnici şi industriali, să fie foarte mare, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Consumatorilor de Energie din România (ANCER), Iulian Florescu.

"Dacă analizăm datele de pe Eurostat (institutul european de statistică - n.r.), în România, preţul energiei este foarte mare. Economia din România nu mai poate să suporte preţul la energie electrică. Avem cel mai mare impact al preţului la energia electrică asupra industriei", a afirmat preşedintele ANCER, în cadrul unui seminar.

Potrivit acestuia, în ciuda deschiderii pieţei de energie din România, care a creat posibilitatea ca un consumator să îşi schimbe furnizorul actual de electricitate şi gaze şi să îşi negocieze singur preţul de cumpărare a energiei, nu oricine are acces la energia electrică ieftină. "Câţi consumatori pot să se ducă să ia energie pe piaţa concurenţială la un preţ mic? Foarte puţini. Asta înseamnă că ceva este în neregulă", a spus Florescu. El a adăugat că, din cauta acestui preţ ridicat al electricităţii şi gazelor naturale, o parte din marii consumatori au dat faliment. Mai mult, nimeni până acum nu a clarificat problema contractelor pe termen lung cu energie ieftină.

Vosganian: Unii producători au avut profituri uriaşe

De altfel, în cadrul unei întâlniri avute ieri cu marii consumatori de energie, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a solicitat o analiză a evoluţiei preţurilor pentru toţi cei angajaţi pe piaţa de energie (producător, furnizor, transportator, consumator). "Sistemul a pornit cu o viziune pe care eu nu o împărtăşesc, aceea de a separa producţia pe componente: hidro, termo, nucleară. Aceasta a creat o serie de distorsiuni pe piaţă. Preţurile la intrare sunt atât de diferite, producătorii importanţi au fost lăsaţi în afara pieţei, în timp ce alţii au avut profituri uriaşe. S-a creat astfel ideea că unii producători sau furnizori sunt favorizaţi", a declarat Vosganian.

Hidroelectrica nu prea vinde pentru casnici

Preţul mediu cu care Electrica (cele patru filiale neprivatizate) a cumpărat energia pentru consumatorii captivi în primele 10 luni din 2006 a fost de 166,6 lei/MWh, potrivit datelor furnizate pentru Adevărul. Preţul a fost stabilit de ANRE şi reprezintă costul de achiziţie al mixului de energie, plus taxa de introducere a electricităţii în reţea. Comparativ, pe piaţa liberă centralizată a Contractelor Bilaterale a Bursei de energie, preţul mediu de tranzacţionare a electricităţii, în 2006, a fost de 130 de lei/MWh.

Mai mult decât atât, deşi acoperă peste 30% din producţia totală de energie, Hidroelectrica, care este cel mai ieftin producător, a vândut către Electrica, în intervalul analizat, numai circa 5% din cantitatea totală livrată de Electrica consumatorilor captivi. De la Nuclearelectrica, Electrica a cumpărat numai 7% din energia livrată. Ponderea cea mai mare în coşul de energie, stabilit de ANRE, au avut-o producătorii termo, care au costuri mai mari şi energie mai scumpă.

Potrivit reglementărilor ANRE, producătorii de energie electrică sunt obligaţi să livreze o cotă din producţia lor pentru piaţa captivă, la preţuri stabilite de autoritate. Participanţii la piaţa de energie au acuzat însă lipsa de transparenţă a preţurilor reglementate şi a modului de stabilire a acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite