Economia românească începe să depindă de absorbţia fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică, aprecierea leului şi reducerea deficitului de cont curent vor fi impulsionate de banii europeni. Autorităţile de la Bucureşti intenţionează ca până la sfârşitul

Creşterea economică, aprecierea leului şi reducerea deficitului de cont curent vor fi impulsionate de banii europeni.

Autorităţile de la Bucureşti intenţionează ca până la sfârşitul anului să atragă 800 milioane de euro, din cele aproximativ 2,5 miliarde de euro, reprezentând finanţări europene nerambursabile.

Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, absorbţia fondurilor europene la un nivel ridicat este necesară pentru a susţine atât creşterea economică, cât şi aprecierea monedei naţionale şi reducerea deficitului de cont curent.

În următorii şase ani, România va putea să atragă de la Uniunea Europeană finanţări nerambursabile de până la 2,5 miliarde de euro, aferente perioadei 2007-2013.

<> , a declarat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, la lansarea Programulului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).

Peste un miliard de euro pentru IMM


Proiectele vor beneficia şi de cofinanţări reprezentând 15% din costuri, astfel încât sumele totale ar putea ajunge la trei miliarde de euro.


POS CCE prevede alocarea unor fonduri de 1,079 miliarde de euro pentru creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, 646 milioane de euro pentru cercetare şi inovare, 470 milioane de euro pentru tehnologia informaţiei pentru sectorul public şi privat, 725 milioane de euro pentru eficienţă energetică şi 90 milioane de euro pentru asistenţă tehnică.


Potrivit ministrului economiei şi finanţelor, un grad înalt de absorbţie va avea un impact pozitiv de cel puţin 0,5% anual la nivelul agriculturii, ca şi pentru creşterea Produsului Intern Brut. Totodată, o performanţă bună de atragere a fondurilor va susţine reîntoarcerea leului pe trendul de apreciere, inclusiv în acest an, când autorităţile doresc un nivel de 3,5 lei/euro, la 31 decembrie.


<> , a spus Vosganian. El a arătat că fondurile europene vor determina o creştere a competitivităţii interne, de care este direct legată reducerea deficitului de cont curent.


În perspectiva adoptării euro, România trebuie să reducă deficitul de cont curent sub 10% din PIB, începând cu 2010. La sfârşitul anului trecut, deficitul contului curent al balanţei de plăţi a fost de aproximativ 14% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite