Economia creşte pe seama consumului populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea internă a urcat, în primul trimestru din acest an, cu aproape 16%, pe fondul majorării cheltuielilor individuale ale gospodăriilor cu peste 14% Structura Produsului Intern Brut

Cererea internă a urcat, în primul trimestru din acest an, cu aproape 16%, pe fondul majorării cheltuielilor individuale ale gospodăriilor cu peste 14%

Structura Produsului Intern Brut (PIB) realizat în primul trimestru arată că peste 85% din totalul valoric de 23,5 miliarde de euro a fost utilizat în consum.

Consumul populaţiei a contribuit cel mai mult la creşterea PIB, din punctul de vedere al utilizării acestuia, atât ca urmare a ponderii mari, de 85,1%, pe care o deţine, cât şi pe seama majorării volumului acesteia. Pe partea de utilizare a PIB, cererea internă şi-a continuat avansul în primele trei luni ale acestui an într-un ritm susţinut, de 15,9% faţă de primul trimestru din 2007, pe fondul creşterii consumului individual al populaţiei cu 14,3%.

Investiţiile câştigă teren în formarea PIB

Formarea brută de capital fix - în care intră investiţiile în bunuri durabile - a avansat cu 33,2% în trimestrul I din 2008. Formarea de capital deţine, însă, o pondere de doar 24,3% în utilizarea PIB, potrivit datelor prezentate, ieri, de conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte resursele care au contribuit la creşterea PIB, este demnă de remarcat majorarea volumului investiţiilor cu 35,2% în primul trimestru din 2008, faţă de acelaşi interval din anul trecut. Investiţiile în construcţii au crescut cu 33,1%, cele în utilaje - cu 34,1%, iar cele în mijloace de transport au înregistrat o majorare de 39%.

Creşterea importurilor de bunuri şi servicii (35,2%) a devansat-o pe cea a exporturilor de bunuri şi servicii (24,6%), ceea ce a atras adâncirea deficitului comercial şi a celui de cont curent.
Reamintim că, potrivit INS, Produsul Intern Brut realizat în primul trimestru din 2008 a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro), în creştere-record de 8,2% faţă de cel din primul trimestru al anului anterior.

Cele mai dinamice componente

Sectorul construcţiilor a înregistrat în primul trimestru o creştere de 32,4%, comparativ cu primele trei luni din 2007, pe locul următor în topul majorărilor consemnate de componentele PIB aflându-se impozitele nete pe produs, cu 9,3%. Industria a crescut în primul trimestru cu 5,4%, iar serviciile, cu 7,5%. În acelaşi timp, agricultura a înregistrat o scădere de 0,5%.

Nu avem o supraîncălzire

Datele INS arată o creştere a economiei româneşti cu mult peste aşteptările analiştilor, dar nu susţin ideea supraîncălzirii acesteia. Vergil Voineagu, preşedintele INS, a ţinut să sublinieze că "nu e niciun fenomen de supraîncălzire, deoarece formarea brută de capital deţine o pondere foarte importantă, de invidiat chiar".

Voineagu a mai adăugat că nu crede că e vorba de supraîncălzire pentru că "niciunul dintre indicatorii sensibili, precum inflaţia sau şomajul, nu conduc spre un asemenea risc, dar noi, românii, preferăm să punem răul înainte".

Factorii de influenţă a PIB

Resurse
Servicii (+4,0%)
Construcţii (+1,7%)
Industrie (+1,5%)
Impozite (+1,0%)
Agricultură (0,0%)
Utilizări
Consumul populaţiei (+12,5%)
Consumul administraţiei (+0,3%)
Export net (-10,3%)
Formarea brută de capital (+6,9%)
Variaţia stocurilor (+1,2%)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite