Economia zonei euro se va contracta puternic în al patrulea trimestru din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Escaladarea crizei datoriilor suverane a provocat, deja, contractarea economiei zonei euro. Aceasta ar putea, însă, să fie mult mai puternică decât se așteaptă economiștii, după cum arată semnalele venite dinspre mediul de afaceri. Indicele PMI, care reflectă evoluţia ordinelor de achiziţii făcute de managerii companiilor din zona euro arată că sectorul economiei private s-a contractat pentru a treia lună consecutiv în noiembrie

Indicele PMI a crescut în luna octombrie de 46,5 puncte la 47 de puncte, dar se menţine în continuare sub nivelul de 50 de puncte, nivel care separă creșterea economică de contracție. Evoluţia indicelui a fost totodată mai slabă decât se estima, deoarece prognozele preliminare indicau atingerea valorii de 47,2 puncte.

Markit, compania de studii economice, consideră că indicele PMI pe luna noiembrie indică o contracție economică a zonei euro de 0,6% în al patrulea trimestru, o valoare mult mai severă decât cea anticipată de un sondaj economic publicat de Reuters, luna trecută.

Aceste informații vin la începutul unei săptămâni care s-ar putea dovedi decisive în lupta pentru rezolvarea crizei euro care amenință să destrame uniunea monetară europeană, fapt care ar putea avea consecințe catastrofice pentru economia globală.

Recesiunea se vede tot mai clar la orizont

„Principalele economii ale zonei euro se contractează și ar putea intra în recesiune”, a declarat Chris Williamson, economist-șef la Markit. Acesta a adăugat că Germania, cea mai mare economie a zonei euro și țara de care se leagă toate speranțele soluționării cu bine a crizei, suferă doar o mică încetinire a creșterii, dar scăderea drastică a comenzilor în sectorul industrial raportată de producători este un semnal că lucrurile se vor înrăutăți.

Piața muncii în zona euro a stagnat și în noiembrie, indicele compus PMI pentru piața muncii menținându-și cotația de 50,1. Datele publicate miercurea trecută arată că șomajul în zona euro a crescut puțin, de la 10,2 % în septembrie la 10,3% în octombrie, deși acest procent ascunde situația mizerabilă de pe piața muncii a țărilor de la periferia zonei euro, care se confruntă cu rate imense de șomaj, mai ales în rândul tinerilor.

Indicele PMI pentru industria serviciilor, industrie care constituie partea principală a economiei zonei euro, a crescut puțin, de la 46,4 în octombrie la 47,5 în noiembrie, cu toate că ultima valoare a fost revizuită de la un 47,8 inițial.


„Furnizorii de servicii rămân îngrijorați de impactul crizei datoriilor suverane și de prognoza economică din ce în ce mai negativă”, a declarat Williamson despre acest subiect. „Scăderi abrupte au loc în Spania și Italia, în timp ce industria serviciilor din Franța sau Germania stagnează”, a adăugat acesta.

Restanţele companiilor îşi majorează valoarea de la o zi la alta

Studiul sugerează că furnizorii de servicii supraviețuiesc folosind restanțele și comenzile neonorate, iar indicatorul ce măsoară aceste evoluţii a scăzut în noiembrie cu 0,2 puncte până la 46,1 puncte, cea mai mică valoare din septembrie 2009. „Restanțele de comenzi au scăzut cu cea mai mare rată din ultimii doi ani, fapt care sugerează că activitatea va continua să scadă și în viitor”, a concluzionat Williamson.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite