Economia României depinde de construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul care acum trage în sus economia poate fi şi cauza unei posibile recesiuni Aproape toate ramurile economiei găsesc în sectorul de construcţii principala piaţă de desfacere. O

Sectorul care acum trage în sus economia poate fi şi cauza unei posibile recesiuni

Aproape toate ramurile economiei găsesc în sectorul de construcţii principala piaţă de desfacere. O eventuală sincopă a acestui motor ar pune în pericol întregul eşafodaj.

Dezvoltarea din ultimii ani a sectorului de construcţii a fost benefică pentru întreaga economie, practic fiecare ramură având câte ceva de câştigat. Dinamica din construcţii a impulsionat atât industriile producătoare de materiale, cât şi sectorul serviciilor, urmate - ceva mai târziu - de piaţa imobiliară.

Economia întreagă s-a dezvoltat atât de mult în direcţia construcţiilor, încât a ajuns să depindă în bună parte de evoluţiile din acest sector. "Medalia" are, însă, şi un revers: dacă se-ntâmplă ceva cu afacerile developerilor, riscurile se propagă spre toţi partenerii şi, astfel, sectoarele impulsionate până acum se pot întoarce la letargia dinaintea boom-ului.

Un scenariu şi mai rău, creionat de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), porneşte de la imaginea unui declin în sectorul construcţiilor.

Analiştii anticipează o scădere a cererii

"Există doi indicatori care trebuie urmăriţi cu atenţie, respectiv indicele încrederii din mediul de afaceri, care are o evoluţie bună în prezent, dar se poate deteriora rapid, şi activitatea din sectorul construcţiilor. Acesta reprezintă motorul de dezvoltare al economiei şi, dacă va înregistra un declin, există posibilitatea unei aterizări dure, după creşterea-record din primul trimestru", a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentant regional al FMI.

El anticipează o scădere a cererii în economia României, care - dacă se menţin condiţiile actuale - va conduce la o "aterizare lină". Ansola a declarat, pentru Reuters, că FMI se aşteaptă la o încetinire a cererii pe piaţa locală şi consideră că economia va urma un scenariu de aterizare lină.

Un astfel de scenariu presupune "o creştere economică stabilă, suficient de accelerată încât să fie evitate temerile privind recesiunea, dar suficient de lentă pentru a nu majora rata inflaţiei". În schimb, o aterizare dură a economiei ar implica recesiune, cauzată de tentative ale executivului de a reduce inflaţia.

Reamintim că sectorul de construcţii, care deţine o pondere de 6,2% în Produsul Intern Brut al României, a cunoscut o creştere spectaculoasă, de peste 30%, în fiecare din ultimele trei trimestre. Dinamica acestui sector a dus la creşterea-record a economiei, de 8,2% în primul trimestru din 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite