E oficial: Azerii intră piața europeană de gaze cu noua conductă Trans Anatolia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trans Anatolia este cel mai nou proiect de transport de gaze naturale din Azerbaijan către Europa, care traversează Turcia de la est la vest și care va costa șase miliarde de dolari. Numele oficial al conductei este Trans Anatolia Natural Gas Pipeline. Anunțul a fost făcut astăzi de Rovnag Abdullayev , președintele companiei azere de stat de petrol și gaze SOCAR.

Prin conducta Trans Anatolia vor trece anual cel puțin 16 miliarde de metri cubi de gaze.

Abdullayev a spus că, prin construcția conductei de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan și a conductei de gaze naturale Baku-Tbilisi-Erzurum, Turcia și Azerbaijan au câștigat un rol tot mai important în regiune.   

El a mai spus că uniunea energetică dintre cele două țări reprezintă un pas important în realizarea unui “coridor de gaz în partea de sud a regiunii”. „Noua conductă nu este doar un proiect ambițios, ci și unul viabil, care va face ca Europa să conștientizeze importanța securătiții energetice în furnizarea de gaze naturale”, a mai spus Abdullayev.

La rândul său, premierul turc, Racep Tayyip Erdogan a declarant că, până la finalizarea canalului ce va reprezenta o alternativă pentru Bosfor, conductele de transport sunt cea mai sigură modalitate de a furniza gaze pentru consumatorii europeni. Alternativa la Strâmtoarea Bosfor va permite tranzitul a 160 de vase zilnic (incluzând tancurile transportatoare de petrol).

Președintele SOCAR a ținut să precizeze că Trans Anatolia nu va însemna proiectului sfârşitul Nabucco, gândit de Uniunea Europeană ca alternativă la gazul rusesc, dar care, potrivit liderilor europeni din energie, va fi mult mai scump: 10 miliarde de euro, faţă de 7,9 miliarde de euro, care sunt costurile oficiale ale Nabucco.

Abdullayev a adăugat că o decizie în ceea ce privește oferta depusă de cele trei proiecte de gazoducte care intenţionează să transporte gaze naturale din Azerbaidjan în Europa în cadrul celei de a doua faze de dezvoltare a zăcământului Shah Deniz (Nabucco, Interconnector Turkey-Greece-Italy şi Trans Adriatic Pipeline), va fi luată în curând. Proiectele TAP și ITGI ar putea întâmpina dificultăți financiare având în vedere că ele ar urma să traverseze Grecia, iar statul elen se confruntă cu o criză majoră și chiar ar putea părăsi zona euro.

SOCAR a anunțat la începutul acestei săptămâni că Azerbaijanul este în discuții cu BP și cu compania turcă Botas pentru exportul excedentului de gaz pentru următorii șase ani,oferind astfel o nouă sursă de gaze naturale consumatorilor europeni.   

Azerbaijan vinde în prezent gaze vecinilor din Georgia și Turcia prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum pipeline și Rusiei. Statul azer se așteaptă ca producția anuală de gaze să ajungă la 50 de miliarde de metri cubi până în 2025, de la 25,3 miliarde de metri cubi estimate în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite