EXCLUSIV ONLINE Concediu în crama de vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viticultorii practică un nou tip de turism - „oenoturism"- şi şi-au construit spaţii de cazare lângă crame, unde vizitatorii se relaxează şi învaţă tainele degustării vinului în acelaşi timp.

Vreţi un concediu în care să scăpaţi de căldura din oraşe, să vă relaxaţi la maximum dar să şi învăţaţi lucruri noi? Un sejur într-o pensiune vitivinicolă ar fi ideală.

Unul dintre cele mai interesante locuri de acest gen este Azuga, unde se găsesc Pivniţele Rhein, care datează din 1892. Aici, iubitorii vinului se pot delecta cu cele mai fine vinuri spumante produse întocmai după reţetele străvechi ale şampaniei. Pentru a-şi promova vinurile, proprietarul pivniţelor, compania Hallewood, care a cumpărat acţiunile societăţii Vinalcool Prahova, a deschis şi o pensiune în apropiere. Astfel, turiştii vin la Azuga, degustă şampanie în cramă, se delectează cu cele mai bune bucate în restaurantul din apropiere şi apoi înoptează la pensiune. Intrarea la cramă costă şase lei, degustatul a trei tipuri de şampanie sau a şase de vin costă nouă lei, iar cazarea la pensiune între 95 şi 125 de lei pentru o cameră dublă. Şi pentru ca turiştii să intre şi mai bine în lumea licorii bahice, proprietarii au numit fiecare cameră cu denumiri ale soiurilor de vin - Chardonay, Sauvignon sau Rieslieng. În curtea complexului există şi un magazin, de unde turiştii îşi pot cumpăra vinuri din portofoliul Hallewood. Peste 75% dintre turiştii care viziteză Pivniţele Rhein sunt străini. „În luna mai am avut 1.200 de turişti, majoritatea străini, în special americani, japonezi sau olandezi", ne-a declarat Nori Pinţă, administratorul complexului.

Festin boieresc în Prahova

Şi la Urlaţi, în judeţul Prahova, există mai multe crame unde se păstrează tradiţia şi aerul secolului al XIX-lea. Unul dintre cele mai deosebite locuri din zonă este Conacul dintre vii, unde turiştii sunt trataţi ca nişte adevăraţi boieri - sunt cazaţi în camere spaţioase, serviţi cu cele mai alese bucate şi îndrumaţi în crama de vin de către gazde. De asemenea, complexul dispune de piscină şi de multiple spaţii de recreere în aer liber. O noapte de cazare costă 80 de euro (335 de lei) pentru două persoane, iar o degustare de cinci sortimente de vin costă 12 euro (50 de lei).

La Urlaţi există şi Casa Urlăţeanu, un conac boieresc, construit pe trei nivele, deţinută tot de compania Hallewood. Aici, turiştii vin special pentru a degusta specialitate cramei - vinul roşu, Feteasca Neagră, Pinot Noir sau Merlot fiind cele mai renumite soiuri produse aici.

Tămâioasă de Pietroasele

O altă zonă renumită este localitatea buzoiană Pietroasele, celebră datorită tezaurului „Cloşca cu puii de aur", dar şi a multitudinii de crame unde se produce Tămâioasa Românească sau Feteasca Regală. Dacă vreţi să vedeţi o cramă urisaşă şi cum se practică vinul de calitate, puteţi vizita Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din localitate. Aici lucrează unii dintre cei mai mari specialişti din domeniu care vă vor învăţa cum se bea vinul, cum îl puteţi asezona cu diverse mâncăruri sau cum trebuie păstrat.

În cazul în care vreţi să petreceţi într-un mod cu totul şi cu totul original, mergeţi la Pensiunea La Butoaie. Locaţia iese din tiparul unităţilor de cazare tradiţionale, deoarece aici cazarea se face nu în camere normale ci în şase butoaie imense. Pentru a dormi în „butoi", două persoane trebuie să plătească 55 de lei pe noapte. De asemenea, doritorii pot face dugustări în crama construită sub casa proprietarilor butoaielor uriaşe, Daniela şi Vasilică Roşca.

Bem vin de 450 de milioane de euro

Piaţa internă a vinului este estimată, în acest an, de principalii producători, la aproximativ 450 de milioane de euro, valoare similară cu cea înregistrată anul trecut. Principalii competitori sunt Murfatlar, Jidvei, Cotnari, Hallewood şi Vincon. Din punct de vedere al preferinţelor, românilor le place vinul alb, care deţine peste 70% din consum.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite