EXCLUSIV FMI a solicitat Guvernului privatizarea a 51% din Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Fondului Monetar Internaţional au cerut Guvernului să privatizeze prin listarea la bursă pachetul majoritar din Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din România, au declarat, pentru „Adevărul", surse din sectorul energetic.

„Cei de la FMI ne-au spus că Hidroelectrica va merge bine doar dacă este în mâini private. Au insistat pe listarea unui pachet de 51% din Hidroelectrica. În scrisoarea de intenţie semnată la ultima vizită nu a fost trecută şi această cerinţă, însă FMI va insista pe acest aspect la următoarea vizită", au spus sursele menţionate.

Misiunea FMI s-a aflat în România în perioada 27 octombrie-7 noiembrie, pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv. Următoarea vizită va avea loc la finele lunii ianuarie 2012.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI încă din iarna trecută, în plan este listarea unui pachet minoritar de cel puţin 10% din Hidroelectrica.

Investitorii cer privatizarea pachetelor majoritare

La finele lunii octombrie, Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România, declara într-o conferinţă că investitorii nu sunt interesaţi să cumpere pachete minoritare din companiile energetice de stat din România, iar pachetul scos la privatizare va trebui să fie majoritar. Citiţi aici.

„Niciun investitor nu va fi interesat de acţiuni minoritare la Hidroelectrica. Va trebui să fie mai mult de 51% (participaţia scoasă la vânzare - n.r.)", a spus el.

Întrebat ulterior dacă E.ON vrea să cumpere Hidroelectrica, Hajdinjak a arătat că nu există deocamdată un astfel de plan din partea Guvernului. „Analizăm orice ofertă care apare în piaţă", a adăugat şeful E.ON România.

„E.ON nu va investi în niciun pachet minoritar de acţiuni care va fi scos la vânzare şi sunt aproape sigur că nimeni de pe piaţă nu va face aşa ceva. Listarea unui pachet minoritar la bursă ar îmbunătăţi transparenţa, dar nu cred că se va construi o hidrocentrală cu banii obţinuţi din listări", a subliniat Hajdinjak.

În aceeaşi conferinţă, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că România poate atrage investitori doar dacă privatizează companiile de stat şi liberalizează pieţele de energie şi gaze. Citiţi aici mai multe despre afirmaţiile diplomatului american.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie şi, în acelaşi timp, cea mai valoroasă companie aflată în prezent în portofoliul statului.

Ce scoate România la vânzare

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să privatizeze pachetele majoritare de acţiuni la cele trei complexuri energetice din Oltenia, care vor forma, împreună cu minele de lignit din zonă, o nouă companie care va produce 30% din electricitatea ţării. De asemenea, vor fi vândute pachetele majoritare la Oltchim, CFR Marfă, Cuprumin, Electrocentrale Bucureşti, Electrica Furnizare şi Electrica Serv.

Şi viitorul complex energetic din Valea Jiului va fi scos la privatizare. El va include Compania Naţională a Huilei şi termocentralele Deva şi Paroşeni.

Totodată, programul de privatizări pe bursă vizează listarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, câte 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, precum şi 9,81% din acţiunile statului la Petrom.

Potrivit cerinţelor FMI, toate acestea ar trebui făcute până în octombrie anul viitor.

FMI ar fi dorit şi vânzarea pachetelor majoritare ale celor trei distribuţii de energie pe care le mai are Electrica, însă Guvernul s-a opus.

Oficialii Fondului au insistat şi pe ideea implementării unui management privat la companiile care rămân în controlul statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite