EXCLUSIV Autorităţile asigură FMI că vor abroga legile votate „din greşeală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse oficiale din Ministerul Finanţelor Publice au declarat pentru „Adevărul" că oficialii Fondului Monetar Internaţional au primit asigurări din partea autorităţilor române că cele două legi votate marţi în Parlament vor fi abrogate.

Întrebat dacă s-a discutat despre cele două legi votate marţi în Parlament, respectiv reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a răspuns: „Aceasta este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm în cursul misiunii”.

Şi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMi, a confirmat că cele două legi nu vor fi aplicate.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional.

Iniţiativa legislativă semnată de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD+PC şi PNL a fost respinsă de Senat, dar a trecut marţi, aceasta fiind adoptată de Camera Deputaţilor, în sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru".

Ulterior, mai mulţi parlamentari PDL au explicat că nu au ştiut ce votează atunci când au decis scăderea TVA la alimentele de bază şi că taxa nu poate scădea pentru că s-ar încălca acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a delarat, la finele întâlnirii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, că cifrele „foarte preliminare” arată că tinţa de deficit pentru trimestrul al treilea a fost atinsă, dar cu „anumite variaţii”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite