EXCLUSIV: Impozitul minim ar putea fi restrâns, şi nu eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul analizează trei variante de înlocuire a impozitului minim, iar schimbarea acestuia cu forfetarul este exclusă, din cauza dificultăţilor de reglemetare a celui din urmă, potrivit unor oficiali din Ministerul de Finanţe. Una dintre variante este restrângerea aplicării impozitului minim la anumite domenii de activitate (pe coduri CAEN), care au risc mare de evaziune fiscală, cu păstrarea formulei actuale de calcul.

O a doua variantă analizată este eliminarea definitivă a impozitului minim, dar concomitent cu eliminarea unor deductibilităţi pentru firme.

„Având în vedere că impozitul minim a adus venituri considerabile la buget, s-ar putea compensa viitoarele «pierderi» prin anularea unor cheltuieli deductibile la impozitul pe profit", au declarat, pentru „Adevărul", surse oficiale din Finanţe.

În prima jumătate a acestui an, statul a încasat peste un miliard de lei din impozitul minim. Eliminarea lui definitivă ar lipsi bugetul de aceşti bani, în condiţiile în care Guvernul întâmpină dificultăţi mari în finanţarea deficitului bugetar.

Ultima variantă analizată este eliminarea impozitului minim din octombrie, şi aplicarea unor măsuri suplimentare începând cu 1 ianuarie 2011.

Reamintim că impozitul minim este diferit de cel forfetar şi este rezultatul unui compromis între patronate şi autorităţi la începutul anului trecut. După introducerea lui, s-au folosit în paralel cele două termene. Impozitul minim se plăteşte indiferent dacă o firmă are pierdere sau profit. În cazul în care impozitul pe profit datorat este mai mic decât impozitul minim, se plăteşte cel din urmă.

Forfetarul, pe de altă parte, se aplică asupra cifrei de afaceri. El s-a dovedit extrem de greu de reglementat în România, deşi există state europene care îl aplică cu succes.

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara în ianuarie 2010 că forfetarul va fi introdus pentru 26 de domenii, în special în serviciile nefiscalizate.

La 25 martie 2010 apărea un proiect de lucru al unei viitoare ordonanţe de urgenţă, prin care Guvernul intenţiona să aducă nu mai puţin de 27 de modificări la Codul Fiscal valabil în 2010, printre care şi aplicarea forfetarului.

Acesta urma să se aplice în 28 de domenii de activitate, pentru toate firmele cu cifră de afaceri de până-n 100.000 de euro.

Consultanţii fiscali declarau la acea dată că aplicarea acestuia în următoarele şase luni este puţin probabilă. Motivul: doar două dintre cele 28 de domenii au şi normele de aplicare, respectiv restaurantele şi hotelurile. Potrivit lui Alex Milcev, expert în taxe şi impozite la Ernst&Young, acestea două sunt şi cel mai simplu de reglementat.

„O să fie mult mai complicat în cazul taximetriei, de pildă. Până la intrarea în vigoare a forfetarului - deci cel puţin şase luni - probabil că va rămâne activ impozitul minim", declara Milcev la 25 martie, pentru "Adevărul".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite