Noul Obama, vechea EBama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La europarlamentare a fost mai rău chiar şi decât la Eurovision! Cu balalaica, de bine, de rău, am mai scos-o la vopsea: locul 19 din 25 de finalişti. Prezenţa la votul de duminică ne-a plasat însă mult mai jos: poziţia a 24-a din 27. Sub noi au mai fost doar Polonia, Lituania şi Slovacia.

Niciun politician din ţara asta nu are însă dreptul de a arăta cu degetul spre alegători! Nu populaţia este de vină pentru prezenţa scăzută la urne, ci chiar ei, domnii politicieni. Să recapitulăm: valuri de promisiuni neonorate; minciuni în rafale; demagogie de mare clasă; înjurături obscene; alianţe drăceşti; balamuc non-stop; şi, pe deasupra, stavile ridicate în calea alegătorilor. Să nu uităm că România este una dintre puţinele ţări europene care nu au implementat nici votul electronic, nici pe cel prin corespondenţă.

Populaţia s-a dovedit a fi, şi de astă-dată, mai decentă decât politicienii. Faptul că, în aceste condiţii, s-au prezentat la urne 27,4% din cetăţenii cu drept de vot depăşeşte previziunile, care ne plasau în jurul a 20%. La cât tribut au plătit în ultimii 20 de ani hoţilor şi incompetenţilor, e de mirare că aproape cinci milioane de români au trecut prin cabina de vot!

Politicienii, în schimb, continuă să se comporte penibil. Chiar în ziua alegerilor, Mircea Geoană anunţa, hodoronc-tronc, că se retrage din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Poate că avea motive să fie supărat, dar nu mai putea aştepta o zi? Ori s-a plictisit deja de CSAT, după ce a schimbat legea pentru a ajunge acolo?

Crin Antonescu găseşte tot felul de vinovaţi pentru scăderea PNL, numai el, cârmaciul, e neprihănit. Problema lui e alta: dacă-l scuturi de glumiţele uneori reuşite, adeseori stupide, s-ar putea să nu mai rămâi cu nimic.

PDL a jucat comedia ridicolă a independenţei Elenei Băsescu (EBa). Chiar şi graba de a reveni – formal – în partid e caraghioasă. Iar preţul plătit pentru un asemenea giumbuşluc electoral ustură cam tare: în scripte, PDL a fost depăşit de PSD cu mai bine de un procent.

Becali? Vadim? Nu ei sunt problema, ci faptul că au fost clonaţi în toate partidele. Nu era o problemă dacă am fi mers la Bruxelles cu 8% caricaturi. Necazul e că, graţie „partidelor serioase“, procentul e mult mai mare.

Şi o ultimă observaţie: tot aşteptându-l pe noul Obama, ne-am trezit cu vechea EBama!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite