EBA: Băncile europene nu vor mai trece prin alte teste de stres anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile europene nu vor mai ai fi supuse altor teste de stres anul acesta deoarece sunt deja în proces de îmbunătățire a bilanțului bancar, au declarat oficiali ai Autorităţii Bancare Europene. EBA a cerut, în decembrie, băncilor europene să strângă 114,7 miliarde de euro pentru a compensa deprecierea a valorii obligațiunilor emise de către guvernele din zona euro.

Băncile intenționează să-și mărească rezervele de capital cu aproximativ 98 de miliarde de euro, cu 26% mai mult decât Autoritatea Bancară Europeană (EBA) solicitase în prima fază, se arată într-un comunicat al agenției publicat ieri, pe site-ul său de web și preluat de agenția de știri Bloomberg.

Instiuția de reglementare nu a inclus printre acestea băncile grecești și alte bănci care se află în proces de restructurare. Totodată, comunicatul anunță că, deși 77% din acest capital nou va fi creat prin măsuri „directe” precum reținerea profiturilor și prin dividende, restul va fi rezultatul modificării felului în care băncile își măsoară  riscul asupra pasivelor deținute.

Citeşte aici mai multe despre problemele sectorului bancar european

„Acest comunicat spune mai multe despre vântul contrar pe care băncile se așteaptă să-l înfrunte din partea crizei datoriilor suverane”, a declarat Bob Penn, jurist pe probleme de reglementare la Allen & Overy LLP, în cadrul unui interviu telefonic. „Dacă-și adună forțele pentru război, atunci acest lucru va fi reflectat într-o planificare a capitalului mult mai conservatoare”.

EBA a exclus toate băncile grecești, plus Dexia SA, banca austriacă Oesterreichische Volksbanken AG și banca germană WestLB AG din ultimele estimări deoarece acestea sunt în proces de restructurare a afacerilor sau sunt deja sub obligațiile izvorâte din acordurile de asistență financiară din partea Fondului Monetar Internațional.

EBA a cerut, în decembrie, băncilor europene să strângă 114,7 miliarde de euro în capital nou pentru a răspunde scăderii puternice a valorii obligațiunilor emise de către guvernele din zona euro. Agenția a obligat, totodată, băncile să mențină o rată de capital de rangul I de 9% și să mențină o rezervă adițională de capital, denumită „tampon suveran”, pentru a se proteja contra  unei intrări în incapacitată de plată provocate de slăbirea economiilor din zona euro.

Citeşte aici mai multe despre acţiunea BCE de acordare de împrumuturi băncilor comerciale europene

Când şi cum vor ajunge banii în economia reală

Aceste măsuri vor rezulta în reducerea volumului de împrumuturi către economia reală cu „mai puțin de 1% din suma totală” a capitalului strâns, au declarat, ieri, oficiali EBA. „Planurile de capital ar putea fi schimbate sau chiar modificate total în unele cazuri”, se arată în comunicatul EBA care a urmat întâlnirii de la Londra a reprezentanților celor 27 instituții de reglementare naționale din Uniunea Europeană. „Dacă prognoza de venituri sau alte presupuneri par prea optimiste, vom cere planuri de rezervă”.

Băncile au predat, în ianuarie, planurile de strângere de capital. EBA a declarat că instituțiile de creditare nu au voie să reducă volumul de împrumuturi pentru a atinge rata de capital dorită. Supraveghetorii sectorului bancar vor continua să se întâlnească în decursul acestei luni pentru a evalua și a aproba aceste planuri.

Acțiunile Commerzbank AG, a doua instituție de creditare germană, au crescut cu 15% pe 19 ianuarie după ce oficialii băncii au declarat că sunt la jumătatea procesului de strângere de 5,3 miliarde de euro în capital nou fără să recurgă la asistență guvernamentală.

Banco Santander SA, cea mai mare bancă spaniolă, a fost obligată să acopere o gaură de 15,3 miliarde de euro. Oficiali ai acestei bănci au declarat, pe 9 ianuarie, că au satisfăcut cerințele EBA în urma vânzării părților deținute în instituțiile de creditare din America de Sud, prin emiterea de noi acțiuni în schimbul acțiunilor preferențiale și plata dividendelor în acțiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite