După FMI, şi CE revizuieşte în scădere prognoza de creştere economică a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit la începutul lunii în scădere prognoza de creştere economică a României în acest an, şi Comisia Europeană (CE) a luat o astfel de decizie. Executivul European crede că economia românească va creşte cu doar 1,6%.

Anterior, CE prognoza o creştere a Produsului Intern Brut al României cu 2,1% în 2012. Decizia a fost luată, în principal, pe fondul efectelor negative generate de turbulenţele de pe pieţele financiare şi de criza din zona euro.

Şi FMI a revizuit în scădere prognoza privind creşterea economiei ţării în acest an de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, la începutul acestei luni. Anunţul a fost făcut Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, într-o conferinţă de presă, în cadrul ultimei misiuni.

De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evoluţia PIB în zona euro în acest an de la plus 0,8% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state să implementeze măsuri de austeritate nefavorabile creşterii economice.

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, CE anticipează stagnare economică în acest an.

Executivul UE anticipează că economia românească va avea de suferit în acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul şi scăderea cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite