Dumitru: Am adoptat un pachet de cinci măsuri de sprijin financiar pentru agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturi, Mihail Dumitru, a declarat că ieri, în guvern, s-a adoptat un pachet de cinci măsuri de sprijim financiar pentru a compensa dezechilibrul dintre producţia la sectorul vegetal şi la cel zootehnic

UPDATE

“În ultimii doi ani am avut un dezechilibru între sectorul producţiei vegetale şi cel animal, în detrimetrul celei din urmă. Trebuie să compensăm acest echilibru, pentru ca sectorul animal să aibă, din nou, cea mai mare pondere în producţie”, a spus Dumitru.

Ministrul Agriculturii spune că Romania are un deficit în ceea ce priveşte producţia de carne, pasăre, fructe şi legume. “Ne-am obişnuit să spunem că importăm peste 70% din alimente, în realitate, ponderea nu este chiar atât de mare”, arată el.

Valoarea productiei agricole a scazut cu 2,2% in 2009 fata de 2008, ajungând la 59,9 miliarde de lei., potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Producţia vegetală a scăzut cu 2,8% faţă de 2008, ajungând la 35,7 milioane de lei.  Producţia animală a scăzut şi ea, cu 1,2%, ajungând la o valoare de numai 23,4 milioane de lei.

Sprijinul financiar din bugetul de stat este pentru crescătorii de porci şi de păsări. De asemenea, ministerul a gândit o nouă formă de subvenţionare a asigurărilor agricole, şi anume a unei părţi din primele de asigurare împotriva riscurilor în producţia vegetală şi animală.

Din fonduri europene se finanţează două scheme


Prima schemă este cea care vizează sprijinirea producătorilor de lapte din zonele defavorizate, respectiv zona de munte. Pentru a beneficia de sprijin, un fermier trebuie să aibă între două și 15 vaci, iar prima este de maximum 200 de euro pe an pe cap de bovină. În total sunt disponibile 22 de milioane de euro.

O a doua schemă finanţează conversia de la agricultura convenţională la cea ecologică. Ambele scheme sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă. Acestea vor deveni operaţionale imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fermierii având posibilitatea de a depune cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
 

Fermierii vor mai primi bani pentru condiţiile de bunăstare pentru creşterea porcilor şi pentru creşterea păsărilor. Ele se referă, în special, la condiţiile de creştere a animalelor, cum ar fi asigurarea unui spaţiu mai mare pentru animalele crescute în sistem intensive. De asemenea, fermierii trebuie să asigure un microclimat. Spre exemplu, asigurarea unui iluminat natural mai mare de 9 ore pe zi sau mai mare de 11 ore zi iluminat artificial. Totodată, proprietarii de animale trebuie să mai asigure şi o hrană mai bune din punct de vedere nutritive. De exemplu, la păsări, neutilizarea făinilor proteice, inclusiv a făinei de peşte. Conform declaraţiilor ministrului agriculturii, pentru bunăstarea fermierilor, statul acordă o subvenţie de cel mult 500 de euro pe cap de vită mare, pe an.

Alți bani vor fi utuilizați pentru finanțarea unui procent de 50%, până la 70% în funcție de riscul asigurat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite