Dumitru: Agricultura românească se modernizează cu două viteze, una europeană şi alta arhaică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat într-un interviu acordat AFP că agricultura românească s-ar putea îmbunătăţi până în 2015 ca urmare a sprijinului european şi investiţiilor străine, punctând faptul că modernizarea se face "în două viteze, una europeană şi alta arhaică".

"Avem o agricultură în două viteze, una europeană şi alta arhaică", a afirmat el, adăugând că fondurile UE au reprezentat "motorul" dezvoltării rurale.

AFP aminteşte că UE a pus la dispoziţia României fonduri structurale de 31 miliarde euro din 2007 până în anul 2013, destinate în principal dezvoltării agriculturii şi transporturilor.

Absorbţia fondurilor a fost până acum însă foarte lentă, căzând victimă, potrivit analiştilor, atât lipsei de finanţare, cât şi corupţiei şi birocraţiei excesive.

Totuşi, ministrul Agriculturii susţine că lucrurile merg "destul de bine".

"Avem de folosit acum 1,7 miliarde euro şi am semnat contracte pentru alte 3,1 miliarde euro", a afirmat el.

Dumitru spune că o mare problemă o reprezintă rezistenţa foarte puternică din partea multor agricultori, în special în zonele în care au scăpat de colectivizarea forţată din 1950-1960.

Potrivit acestuia, viteza "arhaică" a modernizării agriculturii române se concretizează prin faptul că, "în unele regiuni, luarea unui împrumut este considerată un lucru ruşinos".

Despre recolta de cereale din 2010, Dumitru spune că a fi sub aşteptări, în principal din cauza inundaţiilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite