Drumurile comunale vor putea fi pietruite si prin credite externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrarile de pietruire, reabilitare si asfaltare a drumurilor comunale vor putea fi facute atat cu credite interne, cat si externe, rambursabile sau nerambursabile, precum si din fonduri structurale

Lucrarile de pietruire, reabilitare si asfaltare a drumurilor comunale vor putea fi facute atat cu credite interne, cat si externe, rambursabile sau nerambursabile, precum si din fonduri structurale europene, a decis guvernul. Actul normativ vine sa modifice o hotarare anterioara a Executivului, care nu prevedea si finantarea externa a Programului de pietruire a drumurilor comunale, alimentare cu apa, conectare la reteaua de electricitate sau la cea telefonica a satelor. Masura care a fost luata de Executiv era necesara deoarece fondurile interne nu sunt suficiente pentru refacerea infrastructurii comunale distruse de cele sapte valuri de inundatii. Proiectele tehnice de reabilitare vor trebui aprobate de consiliul local si avizate de consiliul judetean, iar incredintarea lucrarilor se va face prin contracte de achizitie publica, conform legii.
Legaturile dintre sate si comune vor avea prioritate
Vor fi finantate, cu prioritate, lucrarile de asfaltare a drumurilor comunale care asigura legatura satelor cu centrul de comuna, cu orasele, cu drumurile europene, nationale si judetene, cu garile si cu obiectivele productive importante, cu lacasurile de cult, casele memoriale, rezervatiile naturale si alte obiective turistice, mai precizeaza hotararea adoptata de guvern. Prioritare pentru demararea unor lucrari noi sunt zonele cu probleme mari in alimentarea cu apa potabila, comunitatile sarace si comunele cu potential economic. Actul mai prevede obligatia de a respecta reglementarile de mediu si actualizarea anuala a costurilor ca urmare a inflatiei. In cazul aparitiei unor situatii speciale - alunecari de teren, inundatii, dezafectari, reincadrari sau clasari ale drumurilor de interes local, modificarea lungimii tronsoanelor de drum, infestari ale panzei freatice etc.- se pot modifica lucrarile care fac obiectul programului, cu conditia ca valoarea totala prevazuta sa ramana nemodificata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite