Drumuri în plus la Fisc ca să scăpaţi de penalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aveţi datorii restante către bugetul de stat şi nu aţi fost înştiinţaţi, trebuie să solicitaţi administraţiilor financiare situaţia obligaţiilor fiscale, în vederea scutirii de penalităţi.

În urmă cu mai bine de o lună a intrat în vigoare legislaţia potrivit căreia contribuabilii care îşi plătesc datoriile către bugetul de stat până la 31 decembrie 2011 sunt scutiţi 100% de penalităţile aferente, iar în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012 pot obţine scutiri de 50%. Până în prezent însă, nu toţi cei care ar putea obţine astfel de facilităţi se şi bucură de ele, pentru că administraţiile financiare nu i-au înştiinţat de acest lucru.

Procedurile prevăd că mai întâi contribuabilii primesc aceste înştiinţări şi abia apoi se pot adresa Fiscului pentru a-şi stinge datoriile. Dar şi pentru cazul în care nu aţi primit acea înştiinţare există o soluţie: cereţi la Fisc să vi se întocmească o situaţie cu toate obligaţiile şi un borderou provizoriu.

Ce faceţi dacă întârzie înştiinţările

Pentru a debloca lucrurile, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi-a organizat activitatea internă astfel încât contribuabilii care nu au primit înştiinţări din oficiu să le poată primi, în urma unei solicitări, la administraţiile financiare unde sunt arondaţi, ne-au declarat ieri reprezentanţii ANAF. De cealaltă parte, oamenii de afaceri şi consultanţii fiscali care-i reprezintă ­ne-au spus că la administraţiile financiare sunt întorşi din drum.

„Ni se spune să mai aşteptăm, că va veni înştiinţarea la sediul contribuabilului, dar timpul trece şi termenul de obţinere a facilităţii se apropie de limită", ne-au explicat consultanţii. Potrivit legislaţiei referitoare la aceste scutiri, facilităţile se acordă, după caz, de către Ministerul Finanţelor, Autoritatea Naţională a Vămilor şi/sau ANAF, astfel că şi contribuabilul se va adresa respectivelor instituţii pentru a le obţine.

„Majorările de întârziere pentru care se acordă facilităţile de anulare a penalităţilor sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010", se arată în Ordinul MFP de aplicare a Ordonanţei nr. 30/2011. Altfel spus, scutirea de penalităţi nu se poate obţine pentru datorii mai vechi decât cele acumulate după începutul anului 2006 sau mai noi decât cele de la mijlocul anului trecut. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite