Drepturile şi obligaţiile contribuabililor în timpul desfăşurării inspecţiei fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nenumărate persoane juridice denunţă frecvent maniera în care organele abilitate de control ale statului realizează inspecţiile fiscale, acuzând diverse abuzuri. Puţine firme ştiu însă că

Nenumărate persoane juridice denunţă frecvent maniera în care organele abilitate de control ale statului realizează inspecţiile fiscale, acuzând diverse abuzuri. Puţine firme ştiu însă că există o "Cartă a drepturilor şi obligaţiilor contribuabililor pe timpul desfăşurării inspecţiei fiscale", ale cărei prevederi sunt "obligatorii" pentru angajatul organului de control.
Întreprinzătorul are, în primul rând, dreptul de a fi înştiinţat în legătură cu inspecţia: cu 30 de zile înainte, în cazul marilor contribuabili, respectiv cu 15 zile, pentru ceilalţi agenţi economici. Avizul de inspecţie fiscală va cuprinde, obligatoriu, numele organului de inspecţie fiscală, temeiul juridic al controlului şi data de începere a acestuia, precum şi obligaţiile fiscale şi perioadele ce urmează să fie verificate. Contribuabilul are, totodată, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecţiei, dar numai o dată, şi pentru motive justificate.
Contribuabilul are în acelaşi timp dreptul de a fi verificat doar pentru impozitele şi taxele aflate în cadrul termenului de prescripţie (n.r. - nu mai vechi de cinci ani). La începerea controlului, inspectorul este obligat să se legitimeze, iar inspecţia să fie consemnată în Registrul unic de control. Totodată, organele de inspecţie au obligaţia să afecteze cât mai puţin desfăşurarea activităţilor curente ale contribuabilului şi să utilizeze eficient timpul destinat controlului.
Pe parcursul desfăşurării inspecţiei, contribuabilul trebuie să fie, obligatoriu, informat în legătură cu constatările rezultate, persoana controlată fiind, totodată, prima căreia inspectorul trebuie să-i solicite informaţii. Dacă aceasta nu oferă însă informaţii suficiente, organul de inspecţie poate solicita informaţii şi altor persoane. Acestea din urmă pot refuza însă furnizarea de informaţii suplimentare, dacă este vorba despre soţ/soţie sau rudele de până la gradul al treilea al contribuabilului. "Preoţii, avocaţii, notarii publici, consultanţii fiscali, executorii judecătoreşti, auditorii, experţii contabili, medicii şi psihoterapeuţii pot refuza să dea informaţii", se precizează în "Carta" citată.
Persoana controlată are, totodată, dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate sau juridică pe toată durata exercitării inspecţiei fiscale, şi în acelaşi timp să fie protejată pe linia secretului fiscal. În categoria informaţiilor protejate de secretul fiscal intră cele referitoare la identitatea contribuabililor, natura şi cuantumul obligaţiilor fiscale, natura, sursa şi suma veniturilor debitorului, plăţi, conturi, încasări, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informaţii obţinute din declaraţii sau documente prezentate.
Dacă inspectorul fiscal reţine documente ce aparţin contribuabilului, acesta din urmă trebuie să primească o dovadă scrisă în acest sens. Totodată, contribuabilul are dreptul de a fi informat primul în legătură cu constatările şi consecinţelor inspecţiei fiscale, cum are, de asemenea, dreptul şi de a prezenta, în scris, propriul lui punct de vedere referitor la concluziile enunţate de către organul de control, precum şi eventualele contestaţii. Acestea se pot depune, în scris, în termen de 30 de zile de la data comunicării rezultatelor inspecţiei.
Astfel, contestaţiile care au ca obiect impozite, taxe, contribuţii, precum şi accesorii ale acestora, al căror cuantum este sub 5 miliarde ROL, se soluţionează de către organele direcţiilor generale unde este înregistrat contribuabilul, respectiv de către angajaţii instituţiei centrale (n.r. - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), în cazul impozitelor de peste 5 miliarde ROL. Soluţionarea contestaţiei se va pronunţa prin decizie sau dispoziţie, acestea fiind definitive în sistemul căilor administrative de atac. Deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi atacate la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă.
Contribuabilii trebuie să ştie, de asemenea, că un control nu poate dura mai mult de trei luni, perioada fiind posibil să fie prelungită la şase luni, în cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare.
În afara drepturilor enumerate, contribuabilii au însă şi obligaţii pe care trebuie să le respecte în timpul inspecţiilor fiscale. Aşadar, trebuie să permită accesul inspectorului în incintele de afaceri, să asigure un spaţiu adecvat şi logistica necesară desfăşurării inspecţiei fiscale şi să colaboreze în tot ceea ce este necesar derulării controlului. Contribuabilul este obligat să furnizeze informaţiile solicitate şi să se prezinte la sediul organului fiscal, dacă i se solicită acest lucru. Persoana controlată are, totodată, obligaţia de a plăti diferenţele de impozite, taxe, contribuţii sociale stabilite cu ocazia inspecţiei fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite