Drăgoi, MFP: România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar în primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a încadrat în primul semestru al acestui an în ţinta de deficit bugetar, convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat astăzi Bogdan Drăgoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

"Putem spune că ne-am încadrat în ţinta de deficit pe primul semestru, iar ţintele nominale pentru fiecare trimestru nu s-au modificat", a spus Drăgoi.

În negocierile cu Fondum Monetar Internaţional, autorităţile de la Bucureşti au stabilit pentru acest an o ţintă de deficit bugetar de 6,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor publice operate prin tăierea slaariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea veniturilor prin creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 24%.

Veniturile bugetului general consolidat s-au redus în primele cinci luni ale anului cu 1,6%, la 64,2 miliarde lei, în condiţiile unor încasări în scădere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit şi 4,4% la CAS-uri. Astfel, deficitul a urcat la 16,7 miliarde lei, adică 3,1% din PIB.

FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România şi va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite