Două ţări ar putea renunţa la euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agravarea declinului economiei Spaniei ar fi un dezastru pentru moneda unică europeană. Adâncirea decalajului dintre economiile principale, Germania şi Franţa, şi periferia UE, Spania şi Grecia, pune presiune pe euro.

Profesorul Nouriel Roubini, de la Universitatea din New York, care şi-a câştigat celebritatea după ce a prezis declanşarea recesiunii încă din 2007, se declară deosebit de pesimist cu privire la viitorul uniunii monetare europene.

„În final, nu în acest an sau următorul, vom asista la o spargere a zonei euro", a declarat Roubini, care este prezent în aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Este un risc din ce în ce mai mare", a adăugat el. Declaraţia lui Roubini contravine cu viziunea preşedintelui Băncii Central Europene, Jean-Claude Trichet, care spune că este „absurd" să se imagineze o dezintegrare a zonei euro.

Deprecierea monedei este imposibilă

Speculaţiile au devenit din ce în ce mai mari, după ce Grecia se confruntă cu dificultăţi majore pentru reducerea deficitului bugetar, iar state precum Spania şi Irlanda se străduiec să-şi plătească datoria publică.

„Zona euro s-ar putea să se împartă în două, cu un centru puternic şi periferii slabe din care ar putea să iasă unele ţări", spune Roubini. Cel care a prezis criza economică din prezent consideră că acesta este primul test serios al coeziunii uniunii monetare europene.

Economiile Spaniei şi Greciei sunt puse în pericol de dezechilibrul balanţelor fiscale şi declinul competitivităţii. Prin apartenenţa lor la grupul statelor care utilizează euro, aceste state nu au posibilitatea să-şi deprecieze moneda pentru a sprijini dezvoltarea economică.

Deficitul bugetar al Greciei este de patru ori mai mare decât limita de 3% din PIB impusă de Uniunea Europeană. Datoria publică depăşeşte 120% din PIB, cea mai mare din zona euro şi dublă faţă de momentul adoptării euro în 1999. Însă deteriorarea fiscală din Spania, a patra economie din UE, este mult mai periculoasă din cauza şomajului care trece de 19% şi a slăbiciunii sistemului bancar.

„Dacă Grecia este o problemă pentru viitorul euro, Spania ar putea fi un dezastru", a declarat Roubini pentru agenţia Bloomberg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite